La Ganxeta, el sistema públic de bicicleta compartida de Reus, s’estrenarà el 10 de gener amb un servei 24 hores, 365 dies a l’any. En aquesta primera fase, la Ganxeta tindrà al carrer 250 bicicletes i 21 estacions repartides per la trama urbana.
La Ganxeta tindrà com a punt de referència el taller de manteniment, que ja està plenament operatiu al número 17 del carrer de Joan Martell, amb dues persones dedicades íntegrament al servei. Des d’aquest centre, es coordinarà la distribució de les bicicletes a les estacions i es farà el manteniment i la reparació dels vehicles per assegurar que totes les bicicletes estiguin en bon estat.
Les properes setmanes, s’intensificaran les proves amb les bicicletes al carrer i l’aplicació desenvolupada expressament per al seu funcionament per validar la fiabilitat i acabar de perfilar els darrers detalls del sistema. La bicicleta pública es coordinarà des del Centre de Control Central de Reus Mobilitat i Serveis i, a través de l’aplicació GANXETA, se’n regularà tot el funcionament.
Fàcil i còmode d’utilitzar
Per agafar la Ganxeta serà necessari descarregar-se l’aplicació que porta el mateix nom i seguir tres pasos: registrar-se, escollir la tarifa i buscar al mapa l’estació més propera per reservar una bicicleta. A través de la mateixa aplicació, es podrà retirar del punt d’anclatge i començar a pedalar.
L’usuari sabrà en temps real la ubicació i la disponibilitat de totes les bicicletes a cada estació, on podrà triar la bicicleta que vulgui i retirar-la. Al final del trajecte, podrà aparcar la bicicleta a qualsevol estació de la xarxa i assegurar-se que queda ben anclada per fer una devolució correcta i finalizar el viatge.
A hores d’ara –com que el sistema s’està testejant– l’aplicació ja està disponible a les plataformes de descàrrega i els usuaris que es donen d’alta es mantenen a l’espera, pendents de validar uns dies abans que s’estreni el servei al gener.
Un euro al dia i descomptes per usuaris habituals
El sistema de bicicleta pública compartida permetrà posar a disposició de la ciutadania un conjunt de bicicletes –distribuïdes en diversos punts de la ciutat– a un preu assequible, per incentivar l’ús de la bicicleta com a mitjà de transport saludable i sostenible, a la vegada que complementarà l’oferta de mobilitat pública i compartida.
El tiquet de 24 hores només costarà un un euro i permetrà usos il·limitats inferiors a 30 minuts.
Com a novetat a les tarifes existents, s'ha treballat en unes bonificacions per a usuaris habituals, s'habilitaran tres modalitats de subscripció mensual segons la franja d'edat:
Ganxeta Jove: de 14 a 29 anys, sis euros al mes, descompte del 50% el quart mes després de tres mesos d’abonament consecutiu. En cas que la subscripció es mantingui activa, s’aplicarà el descompte després de cada trimestre.
Ganxeta Daurada: a partir de 65 anys, sis euros al mes, descompte del 50% el quart mes després de tres mesos d’abonament consecutiu. En cas que la subscripció es mantingui activa, s’aplicarà el descompte després de cada trimestre.
Ganxeta: resta d’usuaris, tarifa de nou euros al mes. Aquesta modalitat incorpora dos descomptes. El descompte per fidelitat (després de tres mesos d’abonament consecutiu, el quart més tindrà un cost de tres euros) i el descompte per ús freqüent (l’import es reduirà a set euros quan es renovi la subscripció mensual si es fa servir la Ganxeta un mínim de 20 dies al mes).
També com a novetat, s'ha reduït l'edat mínima per circular amb la Ganxeta que serà a partir dels 14 anys. Cal recordar, però, que és obligatori l’ús del casc per a menors de 16 anys. Per part de Reus Mobilitat i Serveis es validarà aquesta informació amb les dades identicatives que cal introduir el moment de registrar-se a l’aplicació.
La Ganxeta és una bicicleta pràctica per moure’s per la ciutat i estarà disponible en 21 estacions en aquesta primera fase, situades als punts següents: estació de Renfe, avinguda de Sant Jordi, raval de Sant Pere, Mas Iglesias –carrer de Jaume Vidal i Alcover–, Greco –avinguda de Vidal i Barraquer–, Biblioteca Central Xavier Amorós, Oques –carrer de Sant Joan, prop del Mercat Central–, plaça de Sant Francesc, plaça de la Llibertat –davant del Museu–, raval de Jesús, passeig Prim, raval de Santa Anna –plaça de Catalunya–, avinguda de Marià Fortuny –Jardins de Reus–, camí de l'Aleixar, plaça de Gandhi, barri Gaudí –plaça de la Sagrada Família–, Sant Bernat Calbó –carrer dels Velers–, plaça de la Pastoreta, dues a l'avinguda d’Astorga –barri Fortuny i urbanització Juncosa– i a la plaça de Pablo Picasso –Tanatori.
Mobilitat sostenible i compartida
La voluntat de l’Ajuntament amb l’encàrrec a Reus Mobilitat i Serveis per a la posada en marxa del servei de bicicleta pública compartida era definir un model propi gestionat des de l’empresa municipal, amb l’experiència tecnològica i de recursos humans que ja treballa amb els pàrquings municipals o els autobusos urbans. Un dels models de referència per a la bicicleta compartida de Reus ha estat el de la ciutat de Girona.
El projecte de bicicleta compartida de Reus està emmarcat dins del "Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia Financiado por la Unión Europea-NextGenerationEU" i s’ha plantejat com un nou sistema de transport públic de la ciutat. Per aquest motiu, incorpora els mateixos colors que Reus Transport: el groc mostassa i el gris, combinats amb el blanc i el negre.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics