Divendres, 19 de Juliol de 2024

Reus celebra els 800 anys del primer pessebre

La parròquia Sant Francesc ha mantingut la seva representació durant tot l’any

25 de Desembre de 2023, per Júlia Vernet
  • El primer pessebre va tenir lloc a Grecco, Itàlia, l'any 1223 de la mà de Sant Francesc d'Assís

    Júlia Vernet

1223, Grecco, Itàlia. Sant Francesc d’Assís li va demanar a un home, anomenat Joan, que preparés una representació del naixement de Jesús, ja que volia veure amb els seus propis ulls la manera com havia nascut el fill de Déu. Per tant, li va demanar que busqués un bou, una mula i que posés un nen, per així viure aquesta experiència de pobresa i patiment durant la nit de Nadal.

Tots els franciscans van anar amb ell a la cova situada al mig de la natura per veure l’ambient. Quan va veure aquella representació es va emocionar i va quedar encantat contemplant la imatge.

Va ser la família franciscana i altres famílies religioses les encarregades d’estendre la representació del naixement de Jesús, no amb un pessebre vivent, sinó amb figures, que ha anat evolucionant en aquests 800 anys.

“El pessebre varia segons el país en el qual ens trobem, ja que els pessebristes aprofiten per ficar elements distintius de les seves regions”, explica el rector de la parròquia Sant Francesc de Reus, en mossèn Josep Maria Gavaldà.

Gavaldà assegura que aquesta tradició “ens ajuda a comprendre que en la nostra societat hi té cabuda el naixement del fill de Déu”. Però lamenta que el costum del pessebre es comenci a perdre en moltes cases, a causa de la “comoditat de tenir les coses fetes”.

Per commemorar aquests 800 anys del primer pessebre, la parròquia ha decidit mantenir durant tot l’any el seu extens pessebre, carregat de detalls i figures.

A més, en aquestes últimes setmanes han tingut una conferència de la tradició del pessebre a càrrec de fra Valentí Serra de Manresa, un caputxí que ha escrit sobre el simbolisme de les figueretes. A més, van comptar amb una interpretació musical de Xavier Mas.

Continuant amb la cultura musical, el passat dia 16 van tenir el concert d’una coral de Vila-seca, que va interpretar nadales per tots els presents.

Aquests actes han servit per ficar de relleu l’efemèride dels 800 anys del primer pessebre de la història. 

 

 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges