Dissabte, 03 d'Agost de 2024

Unes 400 persones reclamen a Tarragona plena ocupació i reduir la jornada en la manifestació del Primer de Maig

Treballadors de Carrefour protesten pel suport sindical a la implantació de la jornada partida

01 de Maig de 2024, per ACN
  • Treballadors de Carrefour protesten a l'inici de la manifestació del Primer de Maig convocada per UGT i CCOO

    ACN

Unes 400 persones, convocades pels sindicats majoritaris UGT i CCOO, s'han manifestat pel centre de Tarragona per reclamar la plena ocupació, millorar els salaris i reduir la jornada laboral. Els responsables sindicals, que han defensat els resultats de l'última reforma laboral, consideren que aquests objectius són assolibles a partir de la inversió en serveis pública com l'atenció a la gent gran i les cures. També reclamen als partits polítics que impulsin des dels governs projectes de "reindustrialització vinculats a les energies renovables". A l'inici de la marxa, un grup de treballadors de Carrefour han protestat contra els sindicats majoritaris per donar suport a l'aplicació de la jornada laboral partida als centres comercials.

"La plena ocupació és real, la podem aconseguir, però de moment l'atur segueix en les dades que estem", ha apuntat la secretària general de CCOO a Tarragona, Mercès Puig. Creuen que són claus per aconseguir la millora dels salaris l i aquesta plena ocupació la potenciació de sectors específics com el de les cures i les residències. "Cal que sigui amb qualitat, perquè falta personal i està precari", ha afegit.

Malgrat aquestes mancances, els sindicats majoritaris consideren que la reforma laboral impulsada el 2022 pel govern del PSOE i Unides Podem ha tingut efectes positius sobre l'ocupació al territori. Així ho ha afirmat el secretari general de la UGT a Tarragona, Joan Llort.

"La prova més evident que funciona és l'afiliació a la Seguretat Social: més de 21 milions afiliats. Però encara li hem de donar un valor afegit més: donar una feina als 41.000 treballadors que tenim apuntats a l'atur, amb una formació adequada en funció de les necessitats del mercat laboral", ha elaborat.

El responsable de la UGT ha reclamat a les administracions que apostin clarament per potenciar els serveis públics. Ha criticat "la deixadesa de competències de la Generalitat durant els últims 25 anys". "No ha fet cap residència pública a la demarcació i de les cinc que tenim en tanquem una i no sabem quan l'obrim", ha reblat.

Les centrals majoritàries aposten també per la "reindustrialització" a partir de la implantació de centrals d'energies renovables. "A Catalunya això es pot fer. Cal que l'administració i els partits polítics facin projectes de veritat encaminats cap a això", ha assenyalat. Reclamen la creació urgent d'habitatge social i que no es tanquin més línies als centres educatius de la demarcació. "Se'n tanquen 21 i és un problema que tenim", ha apuntat Puig, tot recordant l'existència encara de barracons per acollir classes.

 

Suport al poble palestí

 

La protesta d'aquest Primer de Maig ha sortit de la plaça Imperial Tarraco al migdia i ha enfilat les avingudes Prat de la Riba i Ramon i Cajal per enfilar la Rambla Nova fins a l'edifici que acull la seu de les organitzacions sindicals. El so constant de les batucades, petards i pots de fum han acompanyat la marxa al llarg del recorregut. Abans dels parlaments finals dels líders sindicals, un representant de la comunitat palestina a Tarragona ha recordat el patiment del seu poble davant els atacs continus de l'exèrcit israelià sobre Gaza i les dificultats diàries per sobreviure que experimenten els treballadors i la població també a Cisjordània, un discurs que ha aixecat aplaudiments i crits de suport al poble palestí.

 

Protesta de treballadors de Carrefour

 

Abans de començar la marxa des de la plaça Imperial Tarraco, un grup de treballadors de Carrefour, vestits amb samarretes blanques i pancartes, ha protestat pel suport dels sindicats majoritaris -a més d'UGT i CCOO, Fetico i Valorian- a l'aplicació de la jornada partida als centres de treball, aplicant l'article 41 de l'Estatut dels Treballadors, per part de l'empresa.

"Volen canviar les jornades intensives per partides, volen dinamitar la nostra conciliació, que passem més hores al centre pel mateix salari i dinamitem la conciliació", ha explicat megàfon en mà Ángel, un dels treballadors afectats. "Entra dins la lògica que els quatre sindicats del sector donin suport a l'empresa i no als treballadors", ha tancat.

 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges