Diumenge, 11 d'Agost de 2024

La FiM Vila-seca, una aposta pel talent emergent i el sector familiar

La vintena edició d’aquesta fira professional arrenca aquest dijous 16 de maig i finalitzarà el diumenge 19

15 de Maig de 2024, per Júlia Vernet
  • El director artístic del festival, Martí Marfà

    Júlia Vernet

La vintena edició de la FiM Vila-seca està a punt d'arribar, una fira professional que comptarà amb una quarantena de propostes que tindran lloc des d'aquest dijous 16 maig fins al diumenge 19.

Actualment, la FiM es troba en una "segona etapa" la qual va arrencar fa tres anys, després d'una temporada d'inactivitat. "L'any 2021 vam encarar el repte de reprendre la FiM, reforçar el seu caràcter de fira professional, incorporar la música familiar i tornar-la a situar al mapa de fires i festivals del país", explica el seu director artístic, Martí Marfà, qui afegeix: "Crec que ho hem aconseguit, perquè tenim el reconeixement del sector, dels artistes, dels agents sectorials i del públic".

Marfà ha assegurat que enguany, pel que fa a la programació, han passat dues coses destacables: "Més sorpreses en el sector emergent i una ferma aposta pel suport a la creació en el sector familiar".

En total 39 propostes diferents seran les encarregades de donar vida a aquesta edició de la fira, un nombre similar al de l'any passat, ja que segons afirma Marfà, aquesta serà la mida exacta de la FiM. Això prové d'una convocatòria oberta que es va obrir per Sant Joan del 2023 i on van arribar a rebre més 700 propostes (un centenar més que l'any passat). D'aquestes propostes han hagut de fer un embut on només en podien passar 40. "És una tria difícil i traumàtica, però apassionant perquè tenim un panorama creatiu molt interessant", assegura.

Tal com asseguren des de l'organització, per seleccionar els espectacles tenen en compte la seva qualitat artística, el seu caràcter innovador, la seva aportació a l'escena, el seu potencial de desenvolupar la seva història, la seva actitud i, finalment, que siguin estrenes o novetats recents. Una vegada tenen aquest primer cribratge, la programació ha d'estar equilibrada en qüestions d'estil, de formats, de territori i especialment que hi hagi una majoria àmplia de propostes formades per dones. "L'escena està molt masculinitzada i nosaltres com a fira pública que vol ser un mirall, volem fer una aposta i donar un missatge que es poden fer programacions de qualitat i diverses", afirma el director artístic.

Marfà destaca alguns espectacles que es podran veure aquests dies. Pel que fa a les propostes emergents, dijous hi haurà l'Alba Armengou, que treballa en el món del jazz. Divendres actuarà la Llum Aymerich que és una artista trans que va passar per Eufòria amb una proposta de pop sintètic molt trencadora. Dissabte, la Sandra Montfort, una artista valenciana, presentarà el seu projecte en solitari. 

De l'àmbit familiar li fa especial il·lusió que la Ludwig Band estreni dijous el seu concert familiar. Divendres hi haurà el Guillem Martí i el Pep Farrés que fan un conte musical que molta gent desconeix. Dissabte al matí s'estrenarà l'espectacle dels The Penguins-Reggae Per Xics i a la tarda l'Alba Careta i Henrio amb el seu projecte de cançó de tradició oral on porten les cançons de bressol a l'estil pop.

"A la FiM estem fent una cosa que és la més complicada de totes", confessa Marfà, ja que estan fent una programació en la qual la gent no ha de venir atreta pels noms del cartell sinó pel criteri de qui el programa.

Tot apunta que aquesta atracció del públic es veurà aquesta setmana a Vila-seca on l'any passat ja es va arribar a les 9.000 persones, una xifra que "està molt bé per les nostres característiques" i que esperen poder superar-la en aquesta edició que es trobarà d'aniversari.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges