La regidoria de Promoció Econòmica, Innovació i Coneixement de l'Ajuntament de Reus ha organitzat aquest dijous a REDESSA Viver la jornada "Benestar Econòmic i dona treballadora". Una jornada que ha tingut com a acte central la presentació del 8è Observatori de la Dona Treballadora de Mutua Universal, estudi realitzat anualment en col·laboració amb la Fundación Personas y Empresas que analitza l'activitat i presència de la dona a l'entorn laboral en qüestions com l'ocupació, la incapacitat laboral, el teletreball o la bretxa salarial, entre altres aspectes.
L'acte ha comptat amb la participació de l'alcaldessa de Reus, Sandra Guaita; el regidor de Promoció Econòmica, Innovació i Coneixement, Josep Baiges; la regidora de l'Àrea de Serveis a les Persones i Drets Socials i d'Habitatge, Anabel Martínez; la presidenta de l'Associació de Dones Empresàries i Emprenedores de Tarragona (ADEE), Sonia Mateo; el president de la Fundació Personas y Empresa, Javier Cantera y el director Territorial de Mutua Universal, Carlos Banqué.
En la seva intervenció, l'alcaldessa de la ciutat, Sandra Guaita, ha manifestat que "la necessitat de trencar amb els sostres de vidre i amb el desequilibri evident que trobem en molts sectors professionals, on a mesura que ens acostem als llocs de responsabilitat, disminueix la presència de dones al capdavant" i ha afegit: "La paritat no pot ser un objectiu en si mateix i és necessari aconseguir una major presència de dones en els llocs de representació i de decisió".
Bretxa salarial i dona treballadora
Durant l'esdeveniment s'han desenvolupat dues taules de debat en les quals s'han abordat temes relacionats amb la participació de la dona en el mercat laboral.
En la primera d'elles, Teresa Torres-Coronas, d'organització d'empreses a la Universitat Rovira i Virgili; Fina Méndez, copresidenta de la Comissió d'Igualtat del Col·legi d'Advocats de Tarragona i sòcia de ADDE; i Montse Martínez Bastida, responsable de Compliance de Masegrup (Tecnol) han debatut sobre la bretxa salarial i la desigualtat econòmica que sofreixen moltes dones a l'entorn laboral.
La segona taula, on s'ha reflexionat sobre la bretxa salarial i l'edat, ha comptat amb la intervenció de Belén Badia, directora de Persones i cultura de PortAventura World; Esperanza Pic&oa cute;, Distric Manager de Randstad; i Adelaida Sánchez, gerent de Faustino Romero Gestión 45.
Observatori de la Dona Treballadora
Durant la jornada, Silvia Gómez, responsable de l'Observatori de la Dona Treballadora de la Direcció d'Estudis i Anàlisis Corporatives de Mútua Universal, ha exposat els resultats del 7è Observatori de la Dona Treballadora corresponents a 2023 a nivell de Catalunya i la seva comparació amb dades a nivell nacional.
Segons les dades de l'informe, Catalunya és la segona Comunitat Autònoma amb major volum de població tant general com laboral. Les dones representen el 52,2% de la població aturada, la qual cosa suposa gairebé dos punts percentuals menys que la mitjana nacional, pel 47,8% d'homes.
La taxa d'activitat presenta unes xifres inferiors en les dones respecte als homes al llarg dels anys, i en 2023 en tots els grups d'edat i 4,1 punts major que la mitjana nacional.
Quant a la taxa d'atur, en 2023 és d'un 9,8% en el cas de la dona, 3,7 punts inferior que la nacional (13,5%) i d'un 8,3% en el cas de l'home (10,4% nacional). L'única franja d'edat en la qual les dones catalanes representen una taxa d'atur menor que els homes és la que va dels 45 als 54 anys. Tarragona, amb una taxa d'atur del 17,3% en dones i 11,9% en homes, presenta una taxa d'atur superior a la mitjana de Catalunya en tots dos gèneres: 7,5 punts més en el cas de les dones i 3,6 punts en el cas dels homes.
Del total de població ocupada en llocs d'alta direcció a Catalunya, només el 32,9% són dones, la qual cosa suposa 1,8 punts menys que la mitjana nacional. Tarragona, disposa d'un percentatge 5,4 punts major de dones en llocs d'alta direcció en comparació amb la mitjana catalana.
La majoria de les excedències per a la cura de menors es concedeixen a dones, 89,3%, (1,3 punts per sobre de la mitjana nacional) i només el 10,7% a homes. El mateix succeeix amb les excedències per a la cura de familiars, el 76,1% de les quals es concedeixen a dones i solo el 23,9% a homes.
Respecte a la bretxa salarial bruta, a Catalunya les últimes dades la situen en 6.197 euros més per a homes que per a dones, la qual cosa suposa una bretxa del 19,9%, sent la vuitena comunitat autònoma amb major bretxa salarial. A nivell nacional aquesta bretxa és del 18,4%, la qual cosa representa 5.213 euros.
Quant a accidents de treball es refereix, a Catalunya es van produir 22.791 accidents en 2023 entre la població protegida per Mútua Universal, la qual cosa suposa un increment del 2,16% respecte a l'any anterior. Les dones catalanes van sofrir menys de la meitat d'accidents de treball que els homes, 7.736 per 15.055.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics