Dissabte, 13 de Juliol de 2024

El Centre de Lectura de Reus impulsa la catalogació i digitalització del seu fons d'entre els anys 1900 i 1936

Es tracta de la segona fase del procés, posterior a la centrada en els anys 1859-1900

17 de Juny de 2024, per Reusdigital.cat
  • D'esquerra a dreta, Lluís Colomés, Lluís Miquel Pérez i Monserrat de Anciola al Centre de Lectura de Reus

    Reusdigital.cat

La Biblioteca del Centre de Lectura de Reus ha començat la segona fase del projecte d'inventari, catalogació, digitalització i difusió del fons arxivístic de l'entitat, que abasta la documentació compresa entre els anys 1900 i 1936, i s'espera enllestir el pròxim mes de desembre. El projecte compta amb el suport econòmic de la Fundació Privada Reddis.

La segona fase s'ha engegat immediatament després de la primera, durant la qual es van catalogar i digitalitzar 1.757 documents d'entre els anys 1859-1900. El treball va suscitar un gran interès en els usuaris, ja que durant l'any 2023 va rebre 40.886 consultes, segons han explicat aquest dilluns els presidents del Centre de Lectura i de la Fundació Privada Reddis, Lluís Miquel Pérez i Lluís Colomés, respectivament, i la cap de la Biblioteca, Montserrat de Anciola, qui explica: "Les consultes avalen l'interès del projecte". En aquests moments, i amb la segona fase ja en marxa, els documents que es poden consultar en línia són 2.755, 2.738 dels quals són de l'arxiu del Centre de Lectura i 17 de diversos fons arxivístics de la ciutat.

Aquesta segona fase és especialment interessant, tal com apunta Montserrat de Anciola, perquè abasta el període durant el qual el Centre de Lectura es va establir en la seu social actual, al carrer Major. Per tant, bona part de la documentació que es processarà a partir d'ara serà la relacionada amb el trasllat definitiu del Centre de Lectura al carrer Major i de totes les obres d'arranjament que s'hi van realitzar al voltant dels anys 20 del segle XX. Per exemple, ja s'han trobat dos documents interessants: una donació, l'any 1916, de 250 pessetes per part d'El Círcol al Centre de Lectura per a les obres de l'edifici de l'ateneu; i el pressupost de 4.273 pessetes per a les obres del sostre de l'entitat, redactat l'any 1918 pel mestre d'obres Miquel Bech.

Durant la primera fase de catalogació i difusió de l'arxiu històric del Centre de Lectura es van localitzar documents de gran valor per a l'entitat i pel patrimoni literari català. En destaquen: Obres originals manuscrites de la Sección Dramática del Centro de Lectura, representades a finals del s. XIX al Teatre Principal, conegut com el Teatre de les Comèdies, i a principis del s. XX al Teatre del Centre de Lectura i l'obra teatral inèdita de Ramon Folch i Camarasa, una peça titulada 'Jo no he vingut a portar la pau' i també 'No es pot servir a dos senyors', va obtenir el premi Ignasi Iglésias als Jocs Florals de Cambridge l'any 1956. El segon títol és el lema emprat per l'autor per presentar la mateixa obra al 6è Certamen literari organitzat pel Centre de Lectura l'any 1959.

Malgrat que cada fase del procés de digitalització i catalogació se centra en unes dates, s'acaben trobant documents d'altres anys perquè "sempre n'hi ha de traspaperats", apunta Montserrat de Anciola, qui afegeix: "Es tracta de documentació que només tenim nosaltres".

L'Arxiu Històric del Centre de Lectura es pot consultar a https://arxiu.centrelectura.cat/.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges