Dijous, 01 d'Agost de 2024

Luar na Lubre o com respondre a la vida intensament en gallec

Us parlem d'aquesta formació de folk i us recomanem escoltar la seva cançó 'O son do ar'

21 de Juny de 2024, per Marià Arbonès
  • Luar na Lubre

    Luar na Lubre

La visualització del documental 'Un bosque de música' (2003) sobre Luar na Lubre el cap de setmana passat m'ha fet dedicar la recomanació d'avui a aquest gran grup de folk gallec. El documental, dirigit per Ignacio Vilar i en el qual es fonen meravellosament la música i la natura gallegues, mostra el procés de creació del seu disc 'Hai un paraiso' (2004). També exposa l'evolució de la formació a través dels comentaris dels seus integrants. L'estrena oficial tant del disc com de la pel·lícula es va fer el març de 2005 a Nova York.

Luar na Lubre neix l'any 1985 a la Corunya i amb el pas dels anys esdevé una de les formacions referents de la música composta a Galícia. En gallec, “luar” significa 'resplendor de la lluna', i “lubre” pot traduir-se com 'bosc sagrat on els druides celtes feien els seus rituals'. Des del seu naixement s'ha fonamentat en les músiques d'arrel gallega, motiu pel qual ha dedicat una especial atenció a l'estudi dels diferents cançoners. No obstant això, amb els anys ha augmentat el pes de la influència del folklore irlandès, escocès i britànic.

Gairebé quaranta anys de carrera de Luar na Lubre han donat per a molt. Concretament, per a una gran quantitat de discos publicats ―una vintena―, molts reconeixements i més de dos mil concerts fets per tot el món, compartint escenari amb diversos artistes ―i amb alguns també discos―, com ara The Waterboys, The Corrs, Pablo Milanés, Luz Casal, Ismael Serrano o Mike Oldfield. Precisament, la història de Luar na Lubre està marcada per la versió que Oldfield va fer d'"O son do ar", titulada "The Song of the Sun", que va incloure en el disc 'Voyager' (1996). Això va suposar un punt d'inflexió en la difusió internacional de la banda gallega.

La formació ha canviat d'integrants amb els anys. Actualment la componen Bieito Romero (gaites, acordió, samfoina), Irma Macías (veu), Nuria Naya (violí), Patxi Bermúdez (bodhran, tambor), Pedro Valero (guitarra acústica), Xavier Ferreiro (percussió), Xan Cerqueiro (flautes) i Brais Maceiras (acordió).

Bon cap de setmana!

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges