Dissabte, 10 d'Agost de 2024

Recordant els visors de la plaça de la Llibertat

Fem un breu repàs a aquestes màquines i al seu creador, que per un bon preu ens permetien observar imatges d'espais destacats de Reus i Catalunya

09 d'Agost de 2024, per Jordi Garcia Arnau
  • Els visors ubicats a la plaça de la Llibertat

    Cedida

És prou evident que el mobiliari urbà de les poblacions ha canviat força en els últims anys. De fet, han anat desapareixent elements que anys enrere eren molt comuns als carrers, com els cilindres per posar-hi publicitat o les cabines telefòniques per l'aparició dels mòbils. Ara, però, ens centrem en un altre element que es va fer molt popular entre les dècades dels 50 i dels 80 del segle passat: el visor estereoscòpic. Probablement, pocs de vosaltres sabreu a què ens referim, però si observeu la imatge que acompanya aquest article, ho descobrireu, sempre que tingueu més de 45 anys.

Els visors estereoscòpics de peanya Marte Visión van ser uns aparells que es van fer molt populars a les poblacions turístiques de la costa mediterrània. Eren  prou compactes per la feina que havien de fer i sovint anaven agrupats per tal que més gent els pogués utilitzar alhora. Eren una distracció familiar, probablement per això feien al voltant d'un metre i mig d'alçada. Permetien visionar imatges estereoscòpiques en color o en blanc i negre, dels elements més turístics i representatius de la població on eren ubicats, és a dir, una mena de postals lluminoses que havies de mirar com si te n'anessis a fer la revisió de la vista. L'aparell et permetia de veure al voltant d'una dotzena d'imatges després d'haver posat una moneda. Tot plegat, molt econòmic.

Aquest aparell el va inventar un català de Tàrrega (l'Urgell) anomenat Jaume Calafell Pifarré (1917-1986). Calafell va ser un gran aficionat a la fotografia i als invents, i va arribar a registrar 31 patents en tota la seva trajectòria professional. L'èxit dels visors de monedes Marte el va portar a comercialitzar uns visors de mà molt econòmics amb imatges en relleu, fet que va fer augmentar el seu prestigi com a fotògraf i com a inventor.

Com es pot veure en la imatge que acompanya aquest article, n'hi havia un conjunt de sis a Reus, concretament a la plaça de la Llibertat, davant del desaparegut cinema Kursaal. Sembla que també n'hi havia a Cambrils, en el que avui es coneix com el Parc del Pescador. Els visors Marte van desaparèixer definitivament el 1992, quan es van retirar els últims que quedaven a la muntanya de Montjuïc de Barcelona tot coincidint amb les olimpíades catalanes.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges