Diumenge, 08 de Setembre de 2024

El Museu del Port de Tarragona obté una subvenció per realitzar un nou conte

Serà el setè de la col·lecció Petit Museu, en col·laboració amb la Biblioteca Pública de Tarragona

02 de Setembre de 2024, per Reusdigital.cat
  • Contes de la col·lecció Petit Museu

    Cedida

Al Museu del Port de Tarragona se li ha concedit un dels ajuts per al desenvolupament local participatiu en el marc del Fons Europeu Marítim, de Pesca i d'Aqüicultura (FEMPA) a Catalunya 2021-2027, en l’apartat de foment de patrimoni cultural, social i ambiental.

La subvenció es va demanar per realitzar el nou conte de la col·lecció Petit Museu, una col·laboració entre el Museu del Port i la Biblioteca Pública de Tarragona dins el projecte 'El Serrallo un lloc de conte: la memòria dels pescadors'.

Una proposta iniciada l’any 2011 amb intenció de recuperar el patrimoni immaterial dels pescadors. A través del testimoni oral de persones vinculades al barri mariner tarragoní del Serrallo, s'ha desenvolupat una col·lecció de contes que recull i plasma la memòria i vivències de les famílies i oficis serrallencs, com l’activitat pesquera, la gastronomia i el treball de la dona.

Els ajuts, regulats sobre les bases de FEMPA, tenen com a finalitat fomentar les actuacions d'agents locals que generen activitat econòmica i cohesió social en l'aplicació de les estratègies de desenvolupament local, així com incentivar actuacions pròpies i de cooperació desenvolupades directament pels GALP.

En aquest cas, la subvenció permetrà ampliar la col·lecció amb el setè conte, vinculant les associacions festives i culturals del barri serrallenc en preservació de la memòria dels pescadors.

La importància d’aquests contes recau en el fet que no només entrena la lectura dels infants sinó que inclou un lèxic més tècnic lligat a la parla del Serrallo, que es dona a conèixer gràcies a un glossari al final de conte. Un espai perquè els qui l’expliquen puguin conèixer el llenguatge que embolcalla la vida del Serrallo i el món de la pesca.

 

GALP. Grups d’Acció Locals Pesquers

 

Els Grups d’Acció Locals Pesquers són entitats sorgides del Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP) 2014-2020 per a dissenyar i desenvolupar en el territori les estratègies per a la gestió dels ajuts europeus, tot permetent centrar les actuacions i els recursos en les prioritats definides pel territori al voltant de l’activitat pesquera, l’economia blava, la protecció el medi ambient i la recuperació del patrimoni cultural.

Amb la nova etapa amb el Fons Europeu Marítim, de la Pesca i l’Aqüicultura (FEMPA), i amb el suport de la Generalitat de Catalunya, es consoliden els GALPs catalans.

 

El Serrallo, un lloc de conte: la memòria dels pescadors

 

Un projecte que comença el 2011 a través d’un acord entre el Museu del Port i la Biblioteca pública de Tarragona amb l'objectiu de preservar el patrimoni marítim i fomentar la lectura.

Títols de la col·lecció Petit Museu:

-'En Pere, el vermell, es fa a la mar. Com manar una barca al Serrallo' (2012). Amb opció de descarregar el llibre en digital.

-'Ramon, el Ranxero, de pescador a cuiner. La cuina de barca al Serrallo' (2013). Visualitza la narració del conte aquí.

-'En Joan, el Seitonet, pescador de nit. Anar a la llum al Serrallo' (2014).

-'Dolores, la Remendadora, remalla xarxes vora mar. El treball de la dona al Serrallo' (2016).

-'Josep, el llucet, pescador de palangre. Una de les arts menors del Serrallo' (2018). Visualitza la narració del conte aquí.

-'Vicenta, la peixatera, venedora de peix a Tarragona' (2022).

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics