El Memorimage, el Festival Internacional de Cinema de Reus, arriba al Teatre Bartrina, amb accés gratuït, entre els dies 6 i 9 de novembre. La programació inclou una vintena de projeccions de produccions audiovisuals catalanes i internacionals fetes a partir d'imatges d'arxiu, i en catorze d'aquestes hi haurà col·loqui posterior.
La Secció Oficial apel·larà al valor emocional. Per una banda, a la memòria de l'amor, amb 'Echo of You', de Zara Zerny, i 'Frammenti di un percorso amoroso', de Chloé Barreau, i per l'altra, al dolor, amb 'Home Sweet Home', d'Annika Mayer, 'Pepi Fandango', de Lucija Stojevic, i 'Le Mans 55', d'Emmanuel Reyé.
Pel que fa al MemoriReus, hi ha programades tres produccions del Camp de Tarragona: 'In Memoriam Biel', de Santi Suárez, 'Dolors', de Marta Arjona i Maite Blasco, i 'Josep Maria Cañellas. L'ombra del fotògraf', de Carles Esporrín i Luz López.
La Secció MemoriJove proposa sessions matinals per a estudiants, que podran veure 'Diari de la meva sextorsió', de Patricia Franquesa, 'Manifesto', d'Angie Vinchito, 'The Flag', de Joseph Paris, i 'Billy', de Lawrence Côté-Collins.
En l'edició d'aquest 2024 hi haurà dues sessions especials que posaran el focus en la resistència antifranquista: 'Paret delgada: Un fil d'esperança', una producció de Canal Camp dirigida per Lluís Cuartero Mercadé i Antonio Mellado Cardoner, i la sèrie de tres capítols de Canal Reus, dirigida per Toni Orensanz, 'Maquis a les muntanyes de Prades'.
El certamen s'inaugurarà amb la première mundial de 'Anita. La miliciana tenia nom' i clourà amb el documental biogràfic 'Fortuny', sobre el pintor reusenc Marià Fortuny.
El festival referma la seva projecció internacional aliant-se amb el Festival UnArchive de Roma i es professionalitza amb l'estrena enguany d'un nou premi amb l'Associació de Documentalistes Audiovisuals d'Espanya (ADAE) per guardonar les sèries o pel·lícules que han fet un millor ús d'imatges d'arxiu. Amb diversos membres d'ADAE, i altres professionals del sector, es durà a terme una taula rodona.
Els més joves formaran part del certamen
Una altra novetat que s'ha presentat és la posada en marxa del Memoplay, una iniciativa orientada cap a l'alumnat de Primària, Secundària, Batxillerat i Cicles Formatius en què treballaran durant el curs escolar amb imatges d'arxiu proporcionades pel CIMIR (Centre de la Imatge Mas Iglesias) per crear un producte audiovisual amb total llibertat. N'hi haurà quatre projectes guanyadors que es projectaran en el Memorimage 2025.
Durant la roda de premsa s'ha volgut posar en valor la "joia" de què pot gaudir Reus i el territori amb la tasca de recerca del CIMIR, que conjuntament amb el talent i l'interès per les imatges d'arxiu, es crea un ecosistema perfecte per apropar la història a la ciutadania.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics