En les últimes setmanes moltes veus comencen a parlar dels brots verds de l'economia i afirmen que el pitjor de la crisi ja ha passat. No obstant això, s'espera que només aquest any prop de cent milions de persones passin a engrossir les llistes dels més pobres i les persones que passen fam han superat ja els mil milions, és a dir, un de cada sis habitants del planeta. On són els brots verds?
Els països més rics han gastat en els últims mesos 360 vegades més diners a rescatar als seus bancs que el que van destinar l'any passat en ajuda al desenvolupament, i l'assoliment dels Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni (que preveien rebaixar a la meitat les persones vivint en la misèria l’any 2015), comença a esvair-se.
Els líders del G20 reunits aquests dies a Pittsburg (EUA) han de comprometre mesures concretes i urgents per a buscar una sortida a la crisi global que persegueixi ajudar els països més pobres en els seus esforços per combatre una crisi que no van contribuir a crear però que avui sofreixen amb major virulència.
És urgent que adoptin mesures per a fomentar una economia ambientalment sostenible i al servei de l’ésser humà, i comprometre els recursos necessaris per a recolzar els esforços dels països pobres.
Entre aquestes mesures urgents haurien de figurar: (1) la creació d'un impost als fluxos financers internacionals (la coneguda com Taxa Tobin) que podria generar uns 33.000 milions a l'any per al desenvolupament dels països pobres; (2) establir una moratòria immediata del deute extern per a evitar que els països més pobres perdin els pocs diners que tenen per a afrontar la crisi; (3) reformar el FMI i el Banc Mundial repartint equitativament el poder entre els seus membres, i transferir la meitat del nou cabdal (emissió de DEG) del FMI als països més pobres, i (4) implantar la transparència per als paradisos fiscals per on es perden entre 230.000 i 280.000 milions de dòlars en evasió fiscal (el doble de l'ajuda al desenvolupament) en els països en desenvolupament. Aquests impostos haurien de dedicar-se a la construcció d'escoles, hospitals i altres serveis socials bàsics.
Limitar els bonus bancaris és un encert però és tot just la punta de l'iceberg. Esperem que la Unió Europea tingui a Pittsburg una posició proactiva i solidària que no ha existit fins al moment, i que el president del govern espanyol demostri la seva voluntat de posar la justícia global i la pobresa a la part alta de l'agenda. Quan comenci la cimera del G20 només quedaran cent dies per a què Espanya assumeixi la Presidència de Torn de la UE.
Susana Borràs és membre del Comitè Intermón Oxfam de Reus.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics