Diumenge, 24 de Novembre de 2024

Retalls d’història

29 de Setembre de 2009, per Xavier Filella

La Biblioteca del Centre de Lectura prepara pel mes d’octubre una exposició gràfica sobre les dedicatòries que cent-cinquanta personalitats han estampat a l’àlbum d’honor de l’entitat al llarg dels seus cent-cinquanta anys d’història.

Aquest recorregut per més d’un segle de la història del país ens dóna una perspectiva de qui i com van visitar la nostra ciutat i perquè van ser còmplices de la moguda cultural o l’efervescència política del moment.

Sorprèn la capacitat del Centre d’aglutinar personalitats de tots els camps artístics (teatrals, musicals, art, cinema), literaris, polítics o socials i resulta sorprenent esbrinar per quin motiu es va apropar cada un dels personatges a l’entitat degana de Catalunya. Atrets pel seu prestigi, pel ressò públic, perquè portaven els seus espectacles teatrals o musicals al Bartrina o al Fortuny, perquè hi exposaven, o venien convidats a pronunciar-hi conferències, a participar en jurats de premis literaris, a impartir classes magistrals sobre llengua o política o a impartir conferències inaugurals d’un nou curs.

Quina altra mostra podria donar una perspectiva històrica tan important com aquesta quan podem veure plegats en una mateixa exposició a Pérez Galdós, Lerroux, Pestaña, Benavente, Rusiñol, Sagarra, Alfons XIII, Pau Casals, Joaquim Mir, Opisso, Manuel de Falla, Margarida Xirgu, Macià, Pompeu Fabra, Rovira i Virgili, José Hierro, Blas de Otero, Joan Oró, Joan Brossa, Noah Gordon, Carles Santos, Vázquez Montalbán, Lluís Llach, Oriol Bohigas, i així fins a cent cinquanta.

La nostra història es pot ensenyar amb aquesta selecció, feta sota el mestratge de Pere Anguera, o també amb altres tries que es podrien preparar sobre temàtiques diverses. Fins i tot resultaria interessant saber quines persones que van fer cap al Centre no hi van signar a l’àlbum d’honor, uns per mandra o desídia, altres perquè no van gosar demanar-los-hi, i alguns perquè van ser convidats per una secció o una institució al marge de la presidència de l’entitat.

La història està feta de retalls, de moments puntuals i ara amb la perspectiva històrica que ens dóna el pas del temps podrem apreciar a cop d’ull quines activitats van reeixir o van sobresortir en cada època. L’exposició dels autògrafs del Centre pot ser una bona oportunitat per a aquells que encara tenen curiositat per saber qui som i d’on venim.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

ANZAME  29 de Setembre de 2009

PARLANT D'AUTOGRAFS t

  M’ha ha vingut a la memòria, ara que parlem d’autògrafs, DE la donació que va fer de la seva col·lecció, el senyor Josep Martorell Odena que, possiblement, resta ¨magatzemada¨ en algun indret del Centre. Podria ser factible que s’han dones constància, tractanse de personatges de nivell internacional, penso que valdria la pena. Aquesta col·lecció es va cedir a la entitat per voluntat del, senyor Martorell, per treuren algun profit intelectual. Molta gent o desconeix
i podria ser interessant donar-lo a coneixa a través de la premsa com un valor afeigiut.