Dimarts, 16 de Juliol de 2024

L'augment de les exportacions és clau per incentivar l'economia del territori

Els indicadors econòmics s'han estabilitzat durant el primer trimestre de l'any

16 de Juny de 2010, per Enrique Canovaca
  • D'esquerra a dreta, Segarra, Marcel·lí Domingo i Sanromà

    E.C.

Les empreses que més han tirat del comerç exterior durant l'any passat són les dels sectors del plàstic i manufactures, amb una facturació de 1.192 milions d'euros, i les relacionades amb la indústria química, que suposen al voltant de mil milions d'euros. El tercer sector que més aposta per la internacionalització dels productes és l'agroalimentari, que supera les vendes de 400 milions d'euros.

Agustí Segarra, responsable del gup de recerca d'indústria i territori de la URV, considera que la demanda interna es troba estrangulada ja sigui per la pujada de dos punts de l'IVA, que entrarà en vigor l'1 de juliol, o per les polítiques de retallades de sous. En aquest sentit, Segarra ha demanat a l'Estat que no sigui "excessivament rigorós" i aconsegueixi augmentar el consum.

A més, l'investigador de la URV opina que no s'han d'eliminar les inversions productives al territori. En aquest sentit, Isaac Sanromà, president de la Cambra de Comerç de Reus, ha reclamat que s'executin les infraestructures previstes a la demarcació, per tal de no "agreujar encara més" el dèficit històric en relació a d'altres zones de Catalunya.

Les cambres de Reus, Tarragona, Valls i Tortosa, opinen que la reforma laboral és "absolutament necessària" i que si aquesta no arriba mitjançant un acord entre les patronals i els sindicats, el govern ha d'actuar. Sanromà ha valorat "amb fredor" el primer esborrany presentat pel l'executiu central, ja que "cal incidir encara més en flexibilitzar el mercat laboral".

El president de la Cambra de Reus creu que també és imprescindible la reforma financera per reestablir el circuit del crèdit, i l'energètic. Si es duen a terme aquestes reformes estructurals, "hi haurà més creació d'empreses i l'atur començarà a baixar", ha indicat Sanromà.

L'atur és un altre dels indicadors estudiats a l'informe de la URV, reflectint una tendència a l'estabilitat durant els tres primers mesos de l'any i situant la taxa d'aturats 18,37%, per sobre de la mitjana catalana i per sota de l'espanyola. Els sector que aporta més desocupats és el de la construcció, amb una taxa del 25%, seguit de l'agricultura i la indústria, amb un 16,58% i un 10,63%, respectivament.

Segarra ha indicat que seran les empreses de serveis qui absorbeixin gran part dels aturats de la resta de sectors, tenin en compte la contractació temporal que hi ha durant les èpoques més fortes del turisme. L'investigador de la URV, tot i creure que la taxa d'atur a la demarcació no pujarà més, no ha volgut afirmar-se sobre una baixada gradual de cara finals del 2010 i l'any que ve.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges