La substitució de María Teresa Fernández de la Vega per Alfredo Pérez Rubalcaba a la vicepresidència primera del govern espanyol ha alimentat la tesi que l'executiu es decantarà finalment per la candidatura valenciana però de moment la qüestió continua sense arribar a la taula del Consell de Ministres, que és l'òrgan de decidirà l'emplaçament definitiu del cementiri. El ministre d'Indústria, Miguel Sebastián, ja va avançar aquest dijous des dels passadissos del Congrés que era improbable que el Consell de Ministres abordés la qüestió sense la presència de Zapatero, que aquest divendres estava al Consell Europeu de Brussel·les.
En roda de premsa a La Moncloa, Rubalcaba ha assegurat que la qüestió no s'ha abordat una setmana més al Consell de Ministres i que de moment no té "res a dir". "Quan tinguem aquest tema sobre la taula al Consell de Ministres i l'aprovem amb molt de gust explicaré tot el que hem fet i de les raons per les què ho hem fet", ha dit, "i contestaré als que estan a favor i en contra" de la ubicació del cementiri. L'executiu espanyol no ha explicat ni tan sols que ja disposa dels informes jurídics que va demanar ara fa un mes després de veure el document de la Comissió Interministerial que situava Zarra com a primera opció.
Estan en joc 1.000 milions d'inversió que aniran a parar a algun dels vuit candidats que es mantenen a la cursa, tot i que les opcions ja es decanten només per a Zarra i Ascó, el segon municipi més ben valorat a l'informe dels tècnics. Greenpeace assegura que en realitat l'informe va ser retocat per motius polítics perquè apuntés a Zarra, però que Ascó és el terme municipal que els tècnics veuen amb més bons ulls. Segons els ecologistes, vista l'oposició de Catalunya o Castella La Manxa, València es perfilava com la comunitat "menys conflictiva".
No obstant això, la Generalitat Valenciana ja ha anunciat que si finalment el cementiri va al seu territori obrirà una "batalla judicial" per contrarestar aquesta decisió. El govern espanyol podria sempre utilitzar l'instrument de la declaració d'interès general de l'Estat, que obligaria per llei a acceptar la ubicació. Aquesta decisió només es pot recórrer davant el Tribunal Suprem, que en cas d'acceptar les tesis municipals i autonòmiques, podria paralitzar la construcció del magatzem.
Aquest mateix divendres la consellera Portaveu de la Generalitat Valenciana, Paula Sánchez de León, ha assegurat que el seu executiu ha mantingut "converses normals" amb el govern de Zapatero sobre la candidatura de Zarra, però ha avançat que el seu executiu "s'oposa rotundament" a aquesta opció.
Paral·lelament, prop de 100 persones de la Plataforma Antinuclear de Zarra s'han manifestat aquest divendres a les portes de La Moncloa per protestar contra una possible decisió de l'executiu en aquesta direcció. Els manifestants han cridat consignes contra el cementiri perquè consideren que suposaria la "mort" de tota la comarca. Les consignes han estat "no som una comarca escombraria", "cementiri a La Moncloa", "els informes són un nyap" i "qui paga Sebastián".
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics