Dimarts, 17 de Setembre de 2024

Els ciutadans omplen els punts de votació del Camp de Tarragona

09 de Novembre de 2014, per ACN
  • Cua a l'Institut Martí Franquès de Tarragona

    ACN

  • Cua a l'Institut Tarragona 2

    ACN

El procés participatiu del 9N ha transcorregut sense incidents remarcables i amb una elevada participació durant el matí al Camp de Tarragona, on es pot votar a tots els municipis. Segons fonts dels Mossos, la policia catalana, que està present a certa distància dels punts de votació, només ha hagut d'intervenir a la Vespella de Gaià (Tarragonès), quan un home ha acudit al local de votació i ha proferit crits contraris al procés i a favor d'Espanya. Segons aquestes mateixes fonts, els agents li han hagut de demanar que es calmés, sense més conseqüències. Precisament, aquest municipi va estar a punt de no tenir cap punt de votació pel 9-N, però finalment el consistori -governat pel PSC-, hi va accedir.

A primera hora, els voluntaris han acudit puntualment als locals de votació i les meses s'han pogut constituir amb normalitat. De fet, en la majoria de casos hi ha acudit més voluntaris dels què es necessitaven i molts se n'han tornat cap a casa, segons l'ANC. A la ciutat de Tarragona, els instituts més concorreguts han estat els del centre de la ciutat, com el Martí i Franquès, on des de molt abans de l'hora prevista d'obertura ja hi havia una cua ben llarga. A les 9 en punt s'ha comprovat que tot estava a punt a les 16 meses i, entre aplaudiments de voluntaris i assistents, s'ha donat pas a un degoteig constant de votants, molts dels quals ja duien la butlleta preparada de casa.

Aquest institut ha estat el primer que han visitat les dues observadores internacionals convidades per l'ANC al territori, provinents d'Escòcia. Una d'elles, Helen Walker, s'ha mostrat gratament sorpresa per l'expectació generada: "Ni a Escòcia ni enlloc havia vist mai una cua com la d'aquí fora, no hi estic acostumada i em sembla increïble i fantàstic", ha subratllat. Les dues observadores han pogut copsar l'emoció i la satisfacció dels primers votants, com la Carme Mestre, de 89 anys, que ha acudit a l'institut amb el seu marit, la seva jove i el seu nét. "Després de tants anys d'esperar i esperar això és massa emocionant, perquè m'ha costat acceptar que ens sortiríem amb aquest dia", ha explicat emocionada.

Enmig de la cua, una parella ha anat a votar amb una maleta per ser a temps d'agafar l'autobús de les 10 del matí. D'altres han acudit a l'institut, però no han votat. És el cas del matrimoni format per en Francesc Pintado i la Quima Turón, que han vingut des de Blanes per a acompanyar a votar la mare i la tieta d'ell. "Són grans i hem vingut a acompanyar-les. Els hem buscat la fulla d'inscripció i el vot perquè ho tinguessin més fàcil, ja que no tenen Internet", ha explicat. Després de dinar, tenien previst tornar cap a les comarques gironines per a poder votar. Gent de totes les edats s'ha acostat fins a aquest institut, com la Naia Morancho, de 18 anys. "Encara que sigui un succedani de consulta és el primer pas cap al futur de Catalunya", ha opinat al costat de la seva mare.

A uns escassos centenars de metres d'aquest local, l'institut Vidal i Barraquer, ubicat a la Rambla de Lluís Companys, també ha registrat una gran afluència de votants. Unes 150 persones s'esperaven a fora de l'institut a les 9 del matí. A diferència del Martí i Franquès, on ha calgut enretirar silicona i escuma de poliestilè dels panys de dues portes, al Vidal i Barraquer s'havia posat vaselina als panys. Sense cap incidència, persones com la Teresa Giménez, de 16 anys, han pogut votar. "Estic eufòrica, molt orgullosa i, sobretot, molt contenta de poder votar per primer cop i que aquest país pugui exercir el seu dret a la democràcia encara que l'estat espanyol li ho hagi prohibit", ha assegurat entusiasmada.

Al tombar la plaça Imperial Tàrraco, també eren moltes les persones que s'han apropat a votar a l'institut Tarragona com l'Òscar March i les quatre generacions de la seva família. "És la primera vegada que veure una cua m'ha posat content, senyal que la gent volia votar", ha destacat. En aquest institut també ha votat en José Martínez, de 71 anys, originari d'Albacete i resident a la ciutat des de fa uns 50 anys. "Cal defensar el què és nostre, que és on vivim. Vivim aquí a Catalunya i cal defensar Catalunya", ha insistit. Mentrestant, els alumnes de 4t d'ESO del centre han aprofitat l'afluència de persones per vendre pastissos que han elaborat ells mateixos, sucs i cafè, per tal de recaptar fons per al viatge de fi de curs.

A Reus també s'han registrat llargues cues en els principals instituts de la ciutat. Al Vendrell, malgrat la pluja i el cel cobert que s'ha repetit pràcticament arreu del territori, la jornada també ha transcorregut amb normalitat. Maria Teresa Codina s'ha mostrat molt emocionada a peu d'urna, a l'institut Andreu Nin de la capital del Baix Penedès. "És una emoció molt fonda, perquè ho portem esperant tota la vida i en aquests moments penso en aquells que no hi ha pogut estar i amb els meus néts que hi seran", ha apuntat amb la veu entretallada. L'Anna Cullaré, que complirà els 16 anys d'aquí a 16 dies, ha estat una de les que no han pogut votar. "Em fa molta ràbia prquè volia sumar un vot més, però per mi és com si hagués votat perquè he participat de totes les activitats", ha celebrat.

Un 9N amb bon ritme a Montblanc i Valls

A Montblanc, si bé no hi ha hagut grans aglomeracions, les votacions han tingut un molt bon ritme des del principi on s'han arribat a concentrar un centenar de persones al punt de les nou a l'IES Martí l'Humà, a tocar de muralles, que és l'únic punt de votació -amb un total de set meses. L'alcalde Josep Andreu ha volgut ser el primer en votar. Visiblement emocionat, ha hagut d'esperar uns segons davant la urna fins que fossin les nou en punt i el sistema permetés registrar el seu vot. "Mai havia vist un col·legi tant ple i això em fa creure que hi haurà una grandíssima participació; de fet, era incrèdul que avui es pogués votar". En relació al seu plantejament de blindar el nucli antic en cas que no es pogués votar en aquest institut, Andreu s'ha limitat a respondre que "no ha calgut". Una àvia de 85 anys, Mercè Alfonso, que regenta una històrica ferreteria al centre de la vila, també ha estat d'entre les primeres persones que s'han presentat a l'IES Martí l'Humà.

En la primera hora de votació, l'institut s'ha omplert de persones grans i menuts, des d'ancians de 90 anys a bebès. Laura Calvo, una montblanquina que ha anat a votar amb el seu fill de 3 anys, just avui compleix 35 anys. "Hem vingut en família, estic molt feliç i què millor que celebrar així el meu aniversari", ha dit. També ha estat una jornada especial per alumnes i exalumnes on el seu institut ha estat, per un dia, un punt de votació. Molts ho feien per primer cop. "Em fa molta il·lusió votar per primer cop i que sigui per a la consulta, i veure que tothom ve amb cara d'il·lusionat, sempre ho recordarem", ha afirmat una jove montblanquina, Ariadna Jové. El rector de Riudoms i de Vinyols i els Arcs, Josep Mateu, també s'ha afanyat a ser dels primers per estalviar-se cues. "Després tinc misses i per això he vingut d'hora; crec que votar és un dret que tenim i així ho reconeix l'Església", ha dit.

Els monjos de Poblet també han votat, si bé els tocava fer-ho a Vimbodí. A mig matí una mestra de Montblanc ha ofert un pastís de poma casolà entre els voluntaris, que han acceptat de bon grat. Els voluntaris, en només una hora de jornada, ja havien registrat una cinquantena de vots en cadascuna de les set meses. Encara molt més moviment s'ha vist a la capital de la comarca veïna, a Valls, en concret a l'IES Narcís Oller, el més cèntric dels quatre punts de votació. Abans de les nou s'havia format una cua amb unes 200 persones. El director de l'institut i coordinador del local, Josep M. Pallàs, reconeixia que ell també havia protegit el pany amb vaselina per impedir que algú posés silicona i que tenia avisats serraller i pintor de confiança. Finalment, però, no hi hagut incidents. L'alcalde de Valls ha votat a un altre IES, el Jaume Huguet, també amb una gran afluència de votants.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

reusdigital.cat Reus Diari Digital votació al camp de tarragona
Etiquetes: 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges