Dimarts, 27 d'Agost de 2024

El TSJC tomba el recurs de l'Ajuntament per no pagar o readmetre els treballadors del Fortuny

El consistori podria apel·lar al Tribunal Suprem

19 de Febrer de 2015, per Enrique Canovaca
  • Els extreballadors del Teatre Fortuny, durant una protesta al plenari

    Enrique Canovaca

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha desestimat el recurs presentat per l'Ajuntament de Reus, en nom del Consorci del Teatre Fortuny, contra la sentència que declara improcedents els cinc acomiadaments a la institució cultural, segons ha pogut saber Reusdigital.cat. Davant aquest nou entrebanc judicial, el consistori té l'opció de portar el cas al Tribunal Suprem, una opció que a hores d'ara no es confirma oficialment. Fonts municipals es limiten a dir que s'està estudiant la resolució i mantenen silenci al respecte.

La sentència de la jutgessa, feta pública el passat mes de juny, obliga al consorci, format per l'Ajuntament de Reus, la Generalitat i la Diputació de Tarragona, a pagar 45 dies per any treballat als empleats o en cas contari, a readmetre'ls. En total, els diners que hauran de pagar són 220.900 euros, que es distribueixen entre els cinc afectats de la següent manera: 51.500 euros, 49.500 euros, 49.200 euros, 48.300 euros i 22.400 euros. D'aquestes quantitats individuals, el extreballadors ja han percebut la quantitat corresponent als 20 dies per any treballat. Per tant, ara se'ls hi donarien uns diners compensatoris.

Com ja va passar quan es va fer pública la sentència, l'Ajuntament prefereix no valorar l'escrit judicial i no explica si presentarà recurs al Tribunal Suprem. Tampoc si contempla la readmissió dels treballadors, l'opció preferida pels afectats però que sembla poc probable. Els exempleats del Fortuny estaran presents al plenari d'aquest divendres i donaran una reacció oficial sobre l'estat del cas. A més, el PSC farà una pregunta al regidor de Cultura, Joaquim Sorio, per conèixer quin serà el següent pas del govern, si el recurs, la readmissió o el pagament.

En el moment dels acomiadaments, l'Ajuntament tenia un 15% de les accions -ara és majoritari-, mentre que la Generalitat i la Diputació es repartien el 52% i el 33%, respectivament. Els treballadors sempre han mantingut que aquesta decisió, presa l'abril del 2013, era per motius polítics i la sentència del cas assegura que els acomidaments no es podien justificar per motius econòmics, malgrat la marxa anunciada de l'administració econòmica.

A més, la magistrada assegurava que el consorci es va equivocar a l'hora de justificar els acomiadaments a través de l'article 52e de l'Estatut dels Treballadors, referit a entitats sense ànim de lucre, i venia a confirmar, indirectament, que la marxa es va deure a desavinences polítiques entre l'Ajuntament de Reus i la Generalitat, concretament, el departament de Cultura, encapçalat per Ferran Mascarell.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics