Divendres, 03 de Maig de 2024

Emilio Ortiz: 'La indústria de les pròtesis abarateix costos en detriment de les persones'

L'advocat diu haver rebut trucades de pacients afectats per les peces defectuoses de Traiber

14 de Maig de 2015, per Enrique Canovaca
  • L'advocat Emilio Ortiz

     

L'advocat especialitzat en defensar pacients amb problemes protèsics diu haver rebut ja nombroses trucades de possibles afectats per les irregularitats de Traiber, la majoria d'elles "de Tarragona". Ortiz, que fa nou anys va crear l'associació d'afectats i s'ha ocupat de casos tan greus com el de Johnson & Johnson, afirma que en breu és probable que reuneixi un grup de possibles afectats, per tal de conèixer quines són les seves afectacions i anar als hospitals de referència, a obtenir els informes mèdics i clínics, així com les etiquetes del producte. No obstant, l'advocat adverteix que si una persona està bé "pot estar tranquil·la". És a dir, hi ha d'haver una clara afectació per poder reclamar.

"El fet és que hi ha un problema de base, sigui el material defectuós o no, i és que les pròtesis de Traiber sembla que s'hagin implantat caducades", ha explicat Ortiz. Segons l'advocat, aquestes peces tenen un temps de caducitat, que pot ser, a tall d'exemple, de cinc anys, així que sí passa aquest temps "no es poden comercialitzar; això és una responsabilitat dels productors, que han de garantir la seguretat". La conseqüència d'aquesta mala praxi pot suposar la necessitat d'extreure la pròtesi per tonar a operar, un procés que és "molt agressiu" i que deixa seqüel·les greus, tan físiques com psicològiques. A l'Hospital de Sant Joan de Reus ja s'han donat catorze casos d'aquest tipus.

"La peça protèsica va dins del fèmur, és com si penges un quadre amb un tac i després l'has de treure perquè s'ha fet malbé. Finalment, t'acabes emportant part de la paret. El mateix passa amb l'os, que queda malmès", rebla Emilio Ortiz. En aquests casos, l'advocat sí que pensa que es poden aconseguir indemnitzacions elevades, davant els efectes de la mala praxi industrial. "Em costa molt de creure que s'hagin seguit els protocols que marca Europa", continua Ortiz, qui subratlla que aquestes empreses "facturen el PIB d'Espanya, així que tenen mitjans i personal per posar solucions".

Un defecte de sèrie de marcatge a les pròtesis de Traiber?

L'assocació d'afectats per les pròtesis treballa estretament amb un grup d'enginyers investigadors de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), que en almenys un dels casos de Traiber, anterior a l'esclat de la peça dins d'Innova, va detectar un defecte de fabricació. "El làser que es va utilitzat per marcar la peça es va gravar amb un mil·limetratge excessivament profund, va causar unes fissures en la metal·lúrgia i va provocar que la pròtesi no aguantés les càrregues", explica Ortiz. L'advocat, però, no sap si aquest defecte, demostrat en un dels casos, és de sèrie, ja que Traiber fabrica les pròtesis de forma individual. A banda, cal afegir el fet que les peces estiguessin caducades.

"Hem de tenir en compte que quan una persona salta, quan cau, les extremitats han de suportar deu vegades el seu pes", manifesta Ortiz, qui ressalta que en el cas de Johnson & Johnson "amb una simple microscòpia òptica, amb una lupa, es podien haver detectat els problemes de sèrie". En aquest cas, es van haver de retirar noranta-tres mil pròtesis de la marca, quaranta mil de les quals a Europa i unes tres mil a tot Catalunya.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Antonio Zaragoza Mercade  14 de Maig de 2015

Es la disbauxe

Estem completament rodeijats de pocasvergonyas i lo pitjor es que no ja forma de escarmentalos, almenys, per part de la justicia que dona l9impresio de que lo seu son els lladres de gallines i de menudencies que no treuen cap a res. Caldria escarmentals per evitar de que jugin en els nostres cosos de manera tan descarada.

Reportatges