Diumenge, 29 de Setembre de 2024

Octavi Vilà: 'Puigdemont em va dir que Poblet és com casa seva'

El nou abat de Poblet explica el dia a dia i els plans de futur del monestir a LANOVA Ràdio

04 de Febrer de 2016, per Gerard Gort
  • El nou abat de Poblet, Octavi Vilà

    Gerard Gort

El pare Octavi Vilà (Tarragona, 1961), que el 3 de desembre passat va ser elegit nou abat de Poblet, ha passat, aquest dious, pels estudis de LANOVA Ràdio per explicar al programa 'LANOVA Opinió' com és el dia a dia dels 31 monjos que actualment formen part de la comunitat monàstica i els plans de futur del monestir de referència de la Conca de Barberà. Amb el projecte COSMOS diu que volen posar al dia la voluntat primigènia de compaginar la vida espiritual, activitat central de Poblet, amb les funcions social, econòmica i cultural que també desenvolupa.

En aquest sentit explica que "tenim previst ampliar el circuit de visites, que comencen a l'exterior, amb guies i audioguies; també estem remodelant l'espai museístic, per adaptar-lo a les noves tendències museístiques, i les visites passaran també per un centre d'interpretació". Afegeix que a l'hostatgeria externa, que inclou un restaurant i un hotel, "li vam voler donar un caire social, acollint joves amb problemes d'inserció escolar, cada any en vénen 10 o 12 que realitzen les pràctiques i activitats de formació aquí com a cambrers i ajudants de cuina al monestir". Pel que fa al projecte Cosmos Vilà espera que el prior Lluc Torcal, que haurà de deixar de ser-ho perquè ha estat nomenat Procurador General de l'Orde del Cister a Roma, continuiï liderant-lo, atès que continuarà com a monjo de Poblet pel vot d'estabilitat.

Durant l'entrevista a 'LANOVA Opinió' Vilà també s'ha referit a l'Arxiu Tarradellas, tot un referent per a la història contemporània, que acaba d'incorporar el fons de l'historiador anglès, l'hispanista, Paul Preston; i dels vincles del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, amb Poblet: "vaig ser a la presa de possessió del president i quan li vaig dir que era l'abat de Poblet em va dir: -Poblet és casa meva- i jo li vaig respondre: -doncs torni a casa quan vulgui-. Tenim previst que ens visiti aviat. Molts a Poblet encara el recorden ajudant en les tasques del camp, ajudant a la cuina i desplomant pollastres i gallines, era un hoste actiu".

Octavi Vilà detalla també a l'entrevista la seva funció com abat i resumeix així el veritable sentit de la vida de tot monjo: "molts hostes i visitants ens diuen que els hi transmetem molta pau i molt de silenci i és des d'aquesta calma que cerquem a Déu".

Escolteu l'entrevista sencera a LANOVA Ràdio:

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges