Divendres, 04 d'Octubre de 2024

Reus trenca més de 360 ous per ajudar a cuinar la República catalana

L'acte, organitzat per Demòcrates pel Sí, ha jugat amb la metàfora del regidor vigatà Joan Coma, acusat de sedició per haver dit en un ple que "per fer una truita cal trencar els ous".

04 de Març de 2017, per Jordi Siré
  • Un moment de l'acte de Demòcrates pel Sí d'aquest dissabte

    Elisabeth Magre

Si durant la Transició espanyola Lluís Llach deia allò que la gallineta ha dit que prou, ja no vull pondre cap més ou, ara la transició cap a la República catalana exigeix trencar-los. L'acte convocat per Demòcrates pel Sí aquest dissabte a Reus ha jugat amb la metàfora que va portar el regidor de Vic, Joan Coma, a ser el primer càrrec electe de l'Estat a ser jutjat per l'Audiència Nacional per incitació a la sedició i ha organitzat una trencada d'ous col·lectiva seguida d'un vermut popular a la cèntrica plaça de Prim de Reus. Fins a 360 persones s'han sumat a aquest acte de desobediència no pas culinària (del resultant s'han elaborat un remenat i dues truites gegants donades al menjador social de Càritas), entre els quals es comptaven la plana major nacional dels exdemocristians, l'assemblea local i diputats al parlament de la CUP i representants d'ERC i del PDECat.

Tot plegat constituïa una ironia destinada a promoure el sí al referèndum que el Govern ha de convocar el pròxim mes de setembre. La cita figurava dins de l'agenda d'actes arreu del territori destinada a mobilitzar els partidaris de la independència promoguda per la plataforma integrada per Demòcrates de Catalunya i Solidaritat. Més enllà del futur, però, manava el present immediat. Davant l'atenta mirada de l'immòbil general de bronze espasa en mà, el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries que advertia de la inconstitucionalitat de destinar diners des del Govern per promoure la consulta ha tingut protagonisme. L'expresidenta del Parlament, Núria de Gispert, defensava "el caràcter tècnic dels seus integrants a diferència dels membres del Tribunal Constitucional", i treia ferro a la resolució. "Tothom s'ha quedat amb el titular de què el Consell declarava inconstitucional els pressupostos. En canvi, el que diu realment és la disposició addicional segons la qual el Govern es compromet a aportar fons pel referèndum sobrepassa les competències estatutàries. Dit això, el Govern pot utilitzar-la com vulgui".

De Gispert ha afirmat amb rotunditat que "la partida no desapareixerà", i el diputat de Demòcrates al Parlament, Antoni Castellà, ha ressaltat que el dictamen "respon al marc autonomista. I ara és quan comencem amb el trencament, per la qual cosa haurem de prendre cada cop més decisions al marge del marc autonòmic. La partida es manté viva perquè el Parlament és sobirà". En la mateixa línia, el diputat cupaire Sergi Saladié tenia clar que "ara hem d'anar de cara a barraca. A capdavall, el dictamen només ens diu de quin mal hem de morir perquè tots som conscients que els pressupostos acabaran al Tribunal Constitucional. Així doncs, com som partidaris de defensar la desobediència en tota la seva extensió, avui estem igual que abans d'ahir".

Per la seva banda, Coma (que segueix "sense passaport i pendent de si l'Audiència Nacional vol o no continuar fent el ridícul") ha aprofitat la seva presència a Reus per recalcar que "de les metàfores hem de passar als actes" i alertar de pas "contra els moviments de l'extrema dreta que volen impedir el nostre futur", en referència entre d'altres al recurs de Ciudadanos a Reus a l'adhesió del municipi a l'AMI. "És evident que vénen mesos en els quals caldrà centrar el debat en les campanyes que hi hagi a favor del sí i també del no".

Coma ha estat un dels oradors destinats a cloure un acte que "ha convertit de nou Reus en capital avícola", segons l'ha batejat amb sorna el diputat reusenc per Demòcrates, Carles Prat, i que ha servit també per "demostrar que tenim un parell d'ous per fer el què volem, una truita per viure millor en el marc de la República Catalana", en paraules del representant de Súmate, Eduardo Reyes.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (2)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Chorizo de Reus.  06 de Març de 2017

Las aves vuelan, los pájaros se cazan y a la cazuela.

Creo que hay un refrán o algo parecido al encabezamiento de este comentario.
Pues bien, los huevos solo son para hacer el ridículo, lo vemos todos los días cuando por la fuerza se quiere implantar algo que no funciona. Y me adhiero al anterior comentario, 300 personas en Reus y ninguno de la Ciudad, patético...

David  05 de Març de 2017

Reus?

Com què Reus? 300 persones sobre 107 mil son Reus? I d'aquestes 300 la majoria no reusencs, son gent que van fent performances pel territori pensant-se que algú els pren seriosament. Patètic tot plegat. Menys mal que han donat a Càritas el resultat de la seva "desobediència", només faltaria que anessin llençant el menjar.

Reportatges