Dimecres, 28 d'Agost de 2024

El retrat més personal i laboral del doctor Frias, en una exposició al Museu de Reus

El Museu de Reus acull una exposició al voltant del doctor reusenc

09 de Març de 2017, per Josep Gallofré
  • Luis Soler, durant una explicació de l'exposició

    Josep Gallofré

  • Josep Gallofré

  • Josep Gallofré

El Museu de Reus inaugura aquest divendres, 10 de març, l'exposició 'Alexandre Frias i Roig, metge dels infants'. Es tracta d'un dels actes de la programació de l'Any Frias, i fa un ampli retrat del metge reusenc, precursor de la pediatria i fundador de l'Institut de Puericultura de Reus.

La seva curiositat i atenció als corrents més moderns de la medicina europea el van portar a viatjar per països com França, Alemanya, Bèlgica o Suïssa, on descobreix centres de lactància i de seguiment matern anomenats 'Gots de Llet', els quals trasllada a Reus, significant un dels primers espais al país i al qual anomena Institut de Puericultura. Aquest centre és un edifici històric que es troba al carrer Ample, i que actualment és la regidoria de Salut de l'Ajuntament de Reus.

L'exposició ha estat coordinada per Jaume Massó, arqueòleg i tècnic de l'Institut Municipal de Museus de Reus, amb el suport del coordinador general de l'Any Frias, el doctor Eduard Prats; la comissària d'aquesta commemoració, Marga Gonzalvo i els doctors Andreu Pujol i Luis Soler. Entre els continguts més destacables de la mostra hi ha diferents cartells, rètols, materials medicosanitaris, publicacions i documents originals procedents de l'antic Institut de Puericultura de Reus, distribuïts per tot el recorregut de la mostra. Massó ha remarcat que el 90% del material està extret de l'Institut de Puericultura de Reus, i que inclou "grans joies" del doctor Frias.

El muntatge presenta sis plafons explicatius i diverses il·lustracions sobre la vida i l'activitat personal de Frias, distribuïts pel recorregut de la mostra. Així, es pot veure un gràfic sobre la taxa de mortalitat infantil a Reus i un mapa sobre l'any de creació i ubicació de les 'Gotes de Llet' a l'Estat Espanyol, entre 1890 i 1934, apunts biogràfics del pare d'Alexandre Frias, un apartat sobre la creació de l'Institut de Puericultura, la tasca del Dr. Frias, la cronologia del metge reusenc i un espai dedicat íntegrament al centre de salut del carrer Ample. "Són conceptes clars per les mares", comenta Jaume Massó.

Luis Soler només té bones paraules vers Alexandre Frias, i destaca la seva associació amb Evarist Fàbregas, el qual va ajudar a "sostenir l'Institut de Puericultura". "Van portar instruments molt importants d'arreu d'Europa", explica Soler, qui destaca l'actuació de Frias al món de la pediatria a Catalunya i l'Estat espanyol. Així, durant l'exposició es pot veure una incubadora portàtil i bàscules, entre d'altres, que va fer servir al centre de salut reusenc. En la mateixa línia s'ha mostrat Andreu Pujol: "Alexandre Frias va ser un clínic i un home de laboratori". A més, Pujol remarca la capacitat per preparar "alternatives alimentàries" per als més petits.

La part més humorista de Frias

La mostra també inclou la part més entretinguda del doctor Frias durant la seva etapa d'estudiant. Frias va formar part del col·lectiu 'La xeringa', el qual es va crear amb l'objectiu de protestar contra les polítiques universitàries d'aquells temps. Cada any se celebrava un concurs literari humorístic, i el reusenc era l'encarregat de fer els dibuixos dels diplomes per als guanyadors. Aquestes il·lustracions també es poden veure a 'Alexandre Frias i Roig, metge dels infants', junt amb una sèrie de textos, aportats per Josep Baiges, els quals eren consells a les mares que llegia cada setmana a Ràdio Reus.

L'exposició també dedica un espai als tallers didàctics, a càrrec de Còdol Educació, sobre la tasca del Dr. Frias i de l'Institut, que s'adrecen al públic escolar i també al públic en general. A més, els dissabtes, a les 6 de la tarda, es preveuen visites guiades sense reserva prèvia, a partir del 18 de març. L'entrada a l'exposició és lliure, de dimarts a dissabte, de 10 del matí a 7 de la tarda.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

reusdigital.cat Reus Diari Digital Doctor Frias
reusdigital.cat Reus Diari Digital Doctor Frias

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics