Des del seu naixement, l'any 1980, els Bombers de la Generalitat de Catalunya treballen en la prevenció i extinció d'incendis i de salvaments al nostre país. Per conèixer la seva història i evolució, i també per apropar-les a la ciutadania, al Museu Salvador Vilaseca de Reus s'exhibeix l'exposició itinerant 'Bombers, 40 anys' fins al 21 de setembre.
El projecte de l'exposició va sorgir del grup 14 x 40, format per membres del cos que dediquen el seu temps lliure a la recuperació, conservació i divulgació del material històric dels Bombers de la Generalitat. En la comissió hi ha bombers en actiu i jubilats i personal de diferents serveis de la DGPEIS. Entre totes aquestes persones hi ha historiadors professionals, especialitzats en la història dels bombers catalans, documentalistes i tècnics de l'Associació de Restauradors de Vehicles Antics de Bombers, amb seu al Parc de Manresa.
La mostra presenta l'evolució del cos a través de material: des de mànegues, telèfons, documentació escrita, material fotogràfic o el testimoni oral d'alguns membres del cos, així com el treball en xarxa entre els parcs d'arreu de Catalunya i altres cossos davant dels incendis forestals. A més, en cada municipi on es presenta la mostra hi ha un plafó que explica la història dels bombers locals, i en el cas reusenc es pot veure el primer vehicle utilitzat pels bombers de Reus, un cotxe d'autobomba de la Casa Hispano Suïza, que van comprar l'any 1930 per unes 26.000 pessetes
El comissari de l'exposició i sergent de bombers, Josep Farré, ha explicat a Reusdigital.cat que "hi havia una gran base de dades i inclús objectes, però faltava una tasca de filtratge i presentació al públic". A més dels plafons explicatius, també hi ha nou maniquins que donen suport al discurs historiogràfic perquè mostren els quatre uniformes d'intervenció que han tingut els Bombers de la Generalitat des de 1980, i els dels grups operatius del Cos (GRAF, GRAE i els Equips de Prevenció Activa Forestal), el personal tècnic operador de control i els auxiliars d'ofici forestal.
El cap de Bombers a Reus, Jordi Palau, ha destacat la tradició i la història de Reus amb aquest servei, uns 150 anys. "Reus sempre ha apostat pels Bombers, i creiem que era important participar en aquesta exposició" ha dit Palau.
L'exposició 'Bombers 40 anys', produïda per Molècula SL., es va estrenar oficialment a l'Arxiu Comarcal de la Cerdanya, a Puigcerdà, el desembre de 2021. Des d'aleshores ja ha passat per la Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet, de Berga, el Museu de la Tècnica –Parc de la Séquia, de Manresa, el Centre Cívic Joan Triadú, de Vic, el Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, a Terrassa, el Centre d'Interpretació del Funicular de Gelida i el Museu Roda Roda de Lleida. Després de la parada a la capital del Baix Camp, la mostra s'exhibirà al Centre de Visitants de l'Hospital del Coll de Balaguer (l'Hospitalet de l'Infant), Montserrat, Sant Vicenç dels Horts i l'Hospitalet de Llobregat.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics