Dimecres, 17 de Juliol de 2024

El documental ‘El pacto de Adriana’ guanya el Premi Ciutat de Reus del Memorimage

'Espies en l'arena. Objectiu: Espanya' ha estat guardonada amb el guardó del Públic

12 de Novembre de 2017, per Redacció
  • Imatge dels premiats al Memorimage 2017

    Cedida

‘El pacto de Adriana’ de Lissette Orozco ha guanyat el Premi Ciutat de Reus 2017 de la 12a edició de Memorimage, Festival Internacional de Cinema de Reus. La pel·lícula xilena que lliga els secrets més foscos d'una família amb els d'un país ha estat l'escollida pel jurat format per Jom Pàimes, Jordi Segú i Laia Solanellas. Aquest dissabte s’han fet el lliurement dels premis al Teatre Bartrina.

Per altra banda, el Premi del Públic, patrocinat amb 300 euros per Rabassa Arts Gràfiques, ha estat en aquesta edició per a ‘Espies en l'arena. Objectiu: Espanya’ dels directors Pablo Azorín Williams i Marta Hierro. Aquesta producció balear ens descobreix com el 1943 un grup d'exiliats republicans espanyols al servei de l'exèrcit dels Estats Units entra clandestinament a Espanya, una història fins ara desconeguda.

El Premi Cinema Rescat, que valora el treball de documentació que hi ha darrera de les pel·lícules, ha estat per ‘Baix a Mar’. Els estius a Torredembarra dels anys 20 als anys 40 del segle XX de la directora Maria Roig i amb treball de documentació de Pedro Nogales, Núria Canyelles i Maria Roig. El jurat del premi, configurat pels membres de l'associació Cinema·Rescat Jan Baca, Raül Contel i Encarnació Soler, ha volgut ressaltar la importància de la pel·lícula perquè: evidencia que la possibilitat que ens brinda el cinema de guardar la memòria visual col·lectiva, passa primer per salvaguardar la nostra pròpia i més propera.

Finalment, la pel·lícula ‘Fràgils’ d'Oriol Gispert, Amanda Sans i Lluís Jené ha estat la preferida dels alumnes d'institut assistents guanyant així el Premi MemoriJove. La pel·lícula retrata la història de quatre nenes de quatre continents durant el seu naixement i el seu primer any de vida. Deu anys després, l'equip de la pel·lícula les va tornar a trobar per conèixer la situació actual de les seves famílies i els seus països.

El Memorimage ha volgut posar de relleu el valor del patrimoni audiovisual amb la selecció de 4 peces d'arxiu. La primera, ‘Joies del CIMIR: esdeveniments de l'any 1931’, és una peça recuperada a través del Centre de la Imatge Mas Iglesias i gràcies a la donació desinteressada del reusenc Jordi Vall Ciré que recull interessants moments a la Barcelona de 1931. També s'han projectat dos curts sobre la Barcelona de principis de segle ‘La Perle de la méditerrannée: Barcelone’ i ‘Barcelone, principale ville de la Catalogne’, i finalment l'estrena mundial ‘Praga, 21 de agosto’ que descobreix les úniques imatges filmades en color de la invasió soviètica de Txecoslovàquia que el 1968 que va acabar amb el règim aperturista de Dubeck i va provocar la primera fissura en el Taló d'Acer. Les va filmar amb la seva càmera Bolex l'industrial català Josep Maria Garcia-Planas Vilarrúbia, que es trobava casualment a Praga per negocis.

El director artístic del festival, Daniel Jariod ha destacat, en declaracions prèvies a la cloenda: "Tot i que les circumstancies en que el festival s'ha de desenvolupat enguany han estat excepcionals, degut al context social, el públic ha repòs meravellosament. Hem superat els 2.000 espectadors i els col·loquis han estat molt enriquidors. L'activa participació dels cineastes ha completat una edició que ha estat molt especial per tots nosaltres".

El Memorimage Online, amb una selecció de pel·lícules del Festival, seguirà fins el 8 de desembre a la plataforma Filmin, on els espectadors d'arreu de l'estat podran seguir gaudint del festival.

 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges