Falset realitzarà diverses actuacions als carrers del Malanyet, Torroja i de l'Era, a la plaça de Sant Jordi i a l'entorn de Cal Magriñà i Cal Pàmies durant els pròxims mesos. Aquestes obres s'emmarquen al Pla de barris i han d'estar finalitzades abans del 30 de juny d'enguany.
Els projectes van quedar definitivament fixats el passat mes de setembre, i després que l'Ajuntament tingués en compte bona part de les al·legacions presentades, va acceptar una rebaixa d'un 10% de la quota de les contribucions especials dels veïns afectats.
El canvi més important té a veure amb el projecte de Cal Pàmies, al carrer Davall. En un principi es preveia l'enderrocament d'aquest antic edifici, però l'Ajuntament ha decidit finalment mantenir-lo en peu i reformar-lo per tal que aculli, en un futur, l'Escola de música. "Ens hem vist obligats a fer aquest canvi de rumb perquè l'edifici de Cal Pàmies està protegit com a Bé d'Interès Urbà i cal que mantinguem la seva estructura, en no tenir cap altra solució a curt termini", explica l'alcalde de Falset, Jaume Domènech. Per fer possible l'enderrocament de Cal Pàmies, caldria una modificació de les actuals normes urbanístiques, un fet que endarreriria el projecte.
Un altre dels projectes sotmès a modificacions importants és el que s'impulsa al carrer de l'Era. Així, si inicialment es projectava un carrer de doble direcció i amb l'estacionament prohibit, finalment la circulació tindrà un únic sentit, es permetrà l'aparcament i s'ampliaran les voreres amb la idea de dotar de més espai els vianants.
Altres al·legacions que, finalment, s'han tingut en compte són l'aprovació de partides econòmiques per a vigilància arqueològica en els treballs de la plaça de Sant Jordi, d'una banda, i per a l'assessorament en la preservació dels arbres de Cal Magriñà, darrera de la biblioteca, a l'hora de construir una passarel·la que unirà l'Euterpe i el barri del Malanyet.
Domènech ha insistit en el fet que "hem volgut escoltar tothom i, en la mesura que ho hem cregut, hem incorporat els suggeriments i al·legacions que ens han fet els falsetans". En aquest sentit, l'Ajuntament va anunciar que rebaixa les contribucions especials de què s'han de fer càrrec els veïns fins a un 10%. D'aquesta rebaixa se'n farà càrrec el consistori a compte de les finances municipals. "Creiem que és de justícia que hi hagi contribucions especials a càrrec dels veïns perquè a Falset la majoria de carrers s'han finançat d'aquesta manera, però alhora sabem posar-nos a la pell dels falsetans i volem que tothom estigui còmode", afirma Domènech.
L'import total dels projectes ascendeix a 1.255.612,19 euros, dels quals, i en virtut del Pla de Barris, la Generalitat n'assumirà el 75% (941.709,14). La resta de l'import serà aportat per l'Ajuntament de Falset i per contribucions especials.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics