Dimecres, 14 d'Agost de 2024

La CUP reusenca se solidaritza amb els encausats per l'ocupació a l'Autònoma

El regidor Edgar Fernández alerta que 'la repressió de l'Estat s'està normalitzant'

10 de Gener de 2018, per Marc Busquets
  • La CUP ha fet costat als encausats pel tancament a la UAB

    Cedida

La repressió de l'Estat s'està convertint en quelcom habitual. S'està normalitzant. Aquest és el parer de la CUP de Reus, que aquest dimecres a la tarda ha volgut mostrar el seu suport als 27 estudiants de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) encausats per haver ocupat el rectorat l'abril de 2013. "Tan sols volíem que tiressin endavant les mocions que s'havien aprovat de manera democràtica al claustre", ha exposat una de les investigades, Cèlia Arnau. Altres estudiants membres del col·lectiu 'Som 27 i més' en la causa també han estat presents a la compareixença per als mitjans que s'ha dut a terme a la plaça de les Peixateries velles i que ha aplegat, a banda, prop d'un centenar de ciutadans que els han fet costat.

'Un pla criminal', segons la denúncia

Arnau ha recordat que la reivindació per la qual se'ls investiga es va produir "perquè volíem que es posessin a la pràctica les mesures que s'havien pactat abans", entre les quals s'instava el rector a mostrar el seu rebuig a l'augment de les taxes universitàries a les quals han de fer front els estudiants. "Vam demanar transparència acadèmica i que canviessin les ponderacions de vot a l'hora d'escollir el rector", ha subratllat després. Arnau ha anat encara més enrere, l'any 2012, per assenyalar que en les eleccions celebrades al rectorat, el candidat Pere Solà va guanyar amb un 70% dels vots i el suport majoritari de sindicats i estudiants. "Per la ponderació de vots, però, qui finalment va ser el rector va ser Ferran Sancho", ha explicat a continuació. 

Va ser mesos més tard, per tant, quan es va produir el tancament al rectorat. És per aquesta raó que els 27 encausats s'arrisquen a condemnes d'entre 11 i 14 anys de presó, més una multa econòmica i la responsabilitat civil a banda, xifrada en 11.000 euros (l'equip de Sancho, però, la va fixar en més de 300.000 pels desperfectes causats durant la protesta). "Creiem que tot plegat és un entramat polític i policial en contra nostra. Ara ha de començar el judici oral i considerem que el procés no es desenvolupa amb prou garanties", s'ha queixat l'estudiant. "Vam declarar sense saber de què se'ns acusava, alguns de nosaltres estem en crida i cerca sense que s'hagi notificat als nostres advocats", ha revelat. La denúncia descriu "un pla criminal" que, segons els investigats, "no té ni cap ni peus". "Vam demanar diàleg i la resposta ha estat penal", ha carregat.  

En record a Ferrer i Guàrdia

"La fiscalia espanyola ha embogit", ha atacat Arnau, "perquè d'accions com la nostra n'hi ha hagut moltes i només se'ns persegueix a nosaltres". L'estudiant ha agraït el suport rebut pels cupaires reusencs, però també per la comunitat universitària del país. "Demanem que l'Autònoma retiri la responsabilitat civil i que l'actual rectora es posicioni a favor de l'arxiu del cas i de la nostra absolució", ha conclòs. Al seu costat, i en representació de la CGT, Marta Minguella ha recordar que en altres poblacions catalanes s'ha celebrat aquest divendres el 158è aniversari de Francesc Ferrer i Guàrdia, "que va lluitar perquè l'educació arribés a les classes populars". De passada, ha llegit el fragment d'un text d'aquest per mostrar "les similituds" que hi detecta amb el context actual. "La lluita dels estudiants de l'Autònoma és legítima, perquè estaven en contra de l'augment de les taxes, que en cinc anys van pujar un 128%", ha manifestat. 

"El més trist és que va ser el govern de l'Autònoma qui va tirar endavant una denúncia plena de falsedats, que la Fiscalia ha recollit i que pot comportar la pèrdua de llocs de treballs", ja que hi ha ordre d'allunyament del centre universitari per a alguns. Minguella ha carregat amb duresa contra l'exvicerectora Sílvia Carrasco, lligada a Iniciativa, que "va escollir persones concretes dels moviments sindicals per denunciar-les". "El nou govern ha de retirar la demanda civil i ha de contribuir a desmuntar les falsedats que es diuen dels estudiants", ha indicat. Per part seva, i per tancar la trobada, el cupaire Edgar Fernández ha alertat que el cas del col·lectiu 'Som 27 i més' mostra que "la repressió de l'Estat s'està normalitzant", fet que ha considerat com "perillós". 

"Davant la repressió, hi ha tres opcions. O ens guanyen, o ens esperonen o la normalitzem. I això últim és preocupant, perquè ens estem acostumant a fer rodes de premsa per denunciar que tenim presos polítics, o que se'ns persegueix per tenir unes determinades idees", ha exposat. "El poder exerceix la repressió quan tem perdre els seus privilegis", ha seguit. Per tot plegat, ha convidat els assistents a mantenir-se ferms, "al carrer, amb un somriure quan ens vulguin amb por", ha reblat. L'acte, sota el lema 'La solidaritat és la nostra millor arma' tindrà continuïtat amb noves concentracions arreu, segons s'ha avançat des de 'Som 27 i més'.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Ramon Salvat G. - Reus  11 de Gener de 2018

son els millors ......

Son purs, son fantàstics, son el millors; elles les "revolucionaries" son les que sempre, sempre, tenen la raó, els demes som tots una colla de fatxes o en el millor dels casos, "miserables ideòlogics". Son els de la revolució permanent cap al no res, o mes aviat cap a la perpetuació dels qui manen i manaran sempre gracies a ells . Ara li toca el rebre a la Silvia Carrasco, lligada a Iniciativa...ecs ¡¡ quin fastic aquesta colla de reaccionaris d'Iniciativa, tipus Coscubiela, . Continueu així, aneu pel bon camí ,sou i sereu els tontos utils de la dreta o el clar exemple de l'infantilisme revolucionari descrit pels clàsic marxistes.

Reportatges