Dimarts, 26 de Novembre de 2024

Demanen clausurar el transvasament del riu Siurana al pantà de Riudecanyes

Diversos grups ecologistes sol·liciten als governs català i espanyol el tancament d'una connexió que consideren 'obsoleta' i presenten un informe amb alternatives per als regants de Riudecanyes

13 de Febrer de 2018, per Josep Gallofré
  • L'assut, riu avall del pantà de Siurana -entrant al terme de Poboleda-, des d'on es deriva l'aigua del a Riudecanyes, amb una pancarta desplegada de l'entitat ecologista Gepec

    Josep Gallofré

  • Imatge de la roda de premsa

    Josep Gallofré

Continua la disconformitat per l'ús de l'aigua del riu Siurana. Les entitats Ecologistes en Acció, Gepec- Ecologistes de Catalunya i la Plataforma en Defensa de l'Ebre demanen que es clausuri de forma definitiva el transvasament del riu cap al pantà de Riudecanyes. Els col·lectius han elaborat un informe en el qual s'adverteix del risc que pateix la comarca del Priorat per la manca d'aigua i els problemes socials i mediambientals que això pot provocar. A més, inclou alternatives "viables i d'aplicació immediata" per a la Comunitat de Regants de Riudecanyes.

El punt de conflicte és l'assut on es desvia l'aigua del Siurana cap al pantà de Riudecanyes. Per compensar la clausura de la connexió, l'informe planteja l'ús d'aigües residuals depurades per a reg. També proposa que els municipis de Reus i Riudoms es puguin abastir del CAT des del riu Ebre. De fet, segons l'estudi, ja se n'abasteix en un 54%, mentre que el 37% restant és aigua que prové del pantà de Riudecanyes, subministrament que es veuria bloquejat en cas de tancament del transvasament.

Santiago Martín, membre d'Ecologistes en Acció i un dels creadors de l'informe, ha titllat el transvasament "d'obsolet" i ha assegurat que "hipoteca el desenvolupament del Priorat". Així mateix, ha deixat clar que "no volem perjudicar ningú", en referència als regants de Riudecanyes i que, per aquest motiu, l'informe "inclou alternatives". A més, ha anunciat que sol·liciten als governs català i espanyol el tancament de la connexió. "No podem anar a mitges tintes, cal eliminar el transvasament, ha dit Martín, qui ha afegit que el "més lògic" seria que tota l'aigua del riu s'utilitzés a la Vall del Siurana per tornar, posteriorment, a l'Ebre i "que segueixi així la seva trajectòria natural".

L'acte també ha comptat amb la presència de l'alcalde de Gratallops, Xavier Gràcia; i la propietària del celler Mas Martinet de Gratallops, Sara Pérez. El primer ha reivindicat que "som una comarca amb tres embassaments i sembla estrany que no tinguem aigua perquè la gestiona gent que no és de la comarca i ho fa en benefici propi", mentre que Pérez ha demanat "un canvi de mirada", perquè "el que el 1930 era una concessió ara és un espoli per al Priorat". Per la seva banda, la Plataforma en Defensa de l'Ebre ha volgut donar suport als implicats i, Manolo Tomàs, representant de l'entitat, ha manifestat el seu suport "a la ciutadania del Priorat". "Creiem que l'estudi és ponderat i real i, a més, dóna solucions assequibles", ha dit.

En la mateixa línia s'ha manifestat Andreu Escolà, membre de Gepec- Ecologistes de Catalunya: "Nosaltres defensem un repartiment just de l'aigua". En aquest sentit, tal com ha fet Santiago Martín, Escolà ha deixat clar que "no anem en contra dels pagesos i que no ens intentin enfrontar amb ells", perquè "qui roba l'aigua és una concessió caduca que es diu Comunitat de Regants".

Per últim, Santiago Martín ha posat de manifest que, des de 1985, "l'aigua és un bé pública de titularitat pública". "L'aigua del riu Siurana és de tots i no pertany als regants de Riudecanyes", ha expressat, per concloure que el futur del Priorat només passa per "eliminar el transvasament".

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Joan  14 de Febrer de 2018

Si a l´ estiu......

.....aneu visitar el riu Siurana a partir de la presa del Molí dels Aubis, veureu que està totalment sec. El riu no te vida i els pagesos no poden regar. Trobeu que això és just ? Riudoms i Reus i altres localitats que ho necessitin es podrien abastir de l´Ebre.