Dimarts, 26 de Novembre de 2024

El CAT emprèn accions per adaptar el Delta al canvi climàtic

Las principals accions del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) van orientades a l'aportació de sediments del riu Ebre cap al Delta

03 d'Abril de 2018, per
  • El projecte Life+ va realitzar el 22 de març la última reunió amb presència de tots els seus representants

    Cedida

El projecte Life+ EBRO-Admiclim posarà punt i final al projecte que va començar fa quatre anys i que ha protagonitzat diferents operacions pilot de mitigació i d’adaptació al canvi climàtic al Delta de l'Ebre, una zona molt vulnerable a la pujada del nivell del mar i a la subsidència –enfonsament d’una superfície com a conseqüència del pes dels sediments–, l’objectiu és demostrar la viabilitat de restaurar el flux sedimentari de forma permanent, tant des de la planta potabilitzadora d'aigua de l'Ebre del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) com des dels embassaments del tram final del riu.

El projecte Life+ ha realitzat la última reunió amb presència de tots els seus representants; L’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), la Universitat de Còrdova (UCO), l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic (OCCC), l’Institut Geogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), la Comunitat de Regants-Sindicat Agrícola de l’Ebre, a més del propi Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) han sigut els socis del programa. Segons apunta el coordinador del projecte i cap del programa d’ecosistemes aquàtics de l’IRTA, Carles Ibáñez, “ens trobem a la recta final del projecte LIFE i a hores d’ara, a l’espera de tenir els resultats definitius, estem molt satisfets de les conclusions i les accions que se’n derivaran”.

Aquest 2018 es clausura el projecte que ha realitzat diverses accions, entre les que destaquen: l’anàlisi del transport de sediments al tram final del riu Ebre i la seva injecció en els canals i parcel·les per a incrementar l’acreció –creixement d’un cos per agregació d’altres de menors– i evitar la subsidència del Delta, així com l’optimització del funcionament de dos filtres verds, coneguts com aiguamolls artificials, uns filtres biològics que permeten millorar la qualitat de l’aigua. A més, el projecte també contempla un estudi sobre la reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle als arrossars. Cal tenir en compte que, el cultiu d’arròs en camps inundats és considerat una font important d’emissions i fins ara no existeix cap avaluació d’aquestes ni tampoc com reduir-les.

El CAT forma part del projecte com a soci, concretament en l’estudi dels fangs que genera la planta de potabilització per al seu retorn al medi. D’aquesta manera, el CAT contribuiria a mitigar, amb un part molt petita (0,1% del sediment necessari) però validant un possible model, els efectes del canvi climàtic i l’afecció al delta per l’increment del nivell del mar. En aquest sentit, el gerent del CAT, Josep Xavier Pujol, assegura que “hem redactat l’estudi d’alternatives i s’està treballant ja en el projecte constructiu per habilitar la conducció de transport dels fangs (entesos com dissolts en l’aigua en suspensió col·loïdal per evitar la seva precipitació en els canals) que genera el CAT a la xarxa de regadiu del Delta, aprofitant les actuals servituds de les canonades d’aigua crua”. Coincidint amb la conclusió del LIFE+ EBRO-Admiclim, el projecte tècnic constructiu estarà també enllestit.

 

 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics