Una trentena de caminadors ha iniciat la marxa Camins de la Llibertat que arribarà diumenge al migdia al monestir de Montserrat. Des de la zona de la Roca Tallada de les Cases d'Alcanar, al Montsià, i acompanyats per un estendard amb la cara de Jordi Sànchez, ha començat a caminar el testimoni que ha de portar diumenge, centenars de missatges de suport a les famílies. Es tracta d'un bloc on s'aniran escrivint paraules en defensa de la llibertat en cadascun dels 17 trams que conformen la marxa, un per cada pres o exiliat i un dissetè per demanar l'alliberament dels empresonats. La planificació preveu que alguns trams es facin corrent i altres a peu. Els organitzadors confien que la xifra d'inscrits, de moment 700 persones, es dispari i superi el miler de participants, a més dels actes que se celebraran a cada municipi pels quals passa la marxa.
Inspirats per la iniciativa KMS per la Llibertat, que va portar un grup de corredors a cobrir els més de 700 quilòmetres que separen Barcelona de les presons de Madrid on es troben reclosos els polítics i líders independentistes, un grup d'aficionats a les curses i a la muntanya del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre es va organitzar en qüestió d'hores per posar en marxa una iniciativa similar. En aquesta ocasió, utilitzant els camins, senders i corriols que creuen el país des del sud fins al centre, sortint divendres des de les Les Cases d'Alcanar, el mateix dia que se celebra la Mare de Déu de Montserrat, i arribant diumenge al migdia a la muntanya de Montserrat, després d'uns 240 quilòmetres de trajecte dividits en disset trams.
Hi haurà etapes més llargues i d'altres més curtes, caminant, d'altres corrent i també mixtos, que es cobriran de forma continuada, sense aturar-se pràcticament, mitjançant relleus. El recorregut, segons ha explicat Marc Fernández, un dels organitzadors, passarà per municipis com Sant Carles de la Ràpita, Amposta, Roquetes, Vandellòs, Mont-roig del Camp, l'Alforja, Vinyols i els Arcs o Reus. En aquest sentit, han volen homenatjar, amb el pas de la marxa, poblacions que van patir episodis de violència policial el passat 1-O.
Tot i que, d'entrada, es van inscriure unes 700 persones fins aquest dijous, els organitzadors confien arribar al miler al final dels tres dies de marxa, a l'arribada a Montserrat. Aquest divendres al matí, a les Cases d'Alcanar, unes vuit o nou persones s'han acabat afegint a la vintena que prenia la sortida per cobrir el tram fins a Sant Carles de la Ràpita. A la finalització de cadascun dels disset trams es passarà el testimoni al següent. El bloc anirà rebent els missatges de personalitats de cada població de pas i es lliurarà a l'arribada a Montserrat a les famílies dels presos. Una bandera anirà comptabilitzant cadascun dels recorreguts parcials que es vagi complint. També s'incorporarà, a cada tram, la imatge d'un dels dirigents independentistes privats de llibertat o a l'exili.
"Creiem que, finalment, arribarem a les mili persones fen el recorregut. Però l'impacte serà força més important. Molts pobles s'han bolcat: hi haurà gent que no farà tot el tram però ens rebran amb grallers, castellers, corals. Les entitat socials de diferents pobles ens donaran la benvinguda als participants del tram. Això eixampla més aquest clam de volem democràcia i lliberta", ha explicat Jordi Bort, regidor de l'Ajuntament d'Alcanar i també organitzador de la iniciativa. "No es tracta només que una o dos persones facin tot el recorregut. No és el projecte d'una persona: hi intervé tota la societat. Tothom ha volgut ser partícip de la iniciativa amb poques hores", ha reflexionat, per la seva banda, Fernández, tot recordant que el nom de Camins de la Llibertat reflecteix la voluntat de voler a donar a conèixer la veu dels participants, reivindicar la "lliure expressió" fent una activitat "que ens agrada", més enllà de les posicions polítiques de cadascú.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics