La nova Ecoplanta que les empreses Enerkem i Suez projecten al Morell evitarà la importació de metanol provinent de combustibles fòssils des de l’Àsia i Nord-amèrica i crearà ocupació “d’alta qualitat”, segons ha assegurat aquest dijous a Tarragona el vicepresident de projectes i operacions de la canadenca Enerkem, Michel Chornet. La tecnologia que s’utilitzarà permet transformar residus provinents d’ecoparcs en metanol verd, un producte amb múltiples usos per a la indústria química. D’entrada, es descarta que el metanol produït a Catalunya s’utilitzi com a additiu per a biocombustible. En el marc d’una jornada tècnica sobre ‘Innovació i Economia Circular’ a la URV, Chornet ha subratllat que la ubicació del Morell és “ideal” per implantar-se a l’estat espanyol gràcies a la fortalesa del polígon químic de Tarragona. Tal com va avançar l’ACN, la nova Ecoplanta podria començar a operar el 2022.
Chornet ha subratllat l’existència d’una activitat petroquímica i industrial molt elevada al Camp de Tarragona, i ha constatat un alt potencial de creació de sinergies a la zona, que ara importa tot el metanol que consumeix. De fet, l’estat espanyol importa el 100% d’aquesta tipologia de producte i la del Morell es convertirà en la primera planta de producció de biometanol de l’Estat. La proximitat del Port de Tarragona i les possibilitats d’exportació han estat un altre factor clau en la tria de la ubicació.
Les planta de reciclatge molecular del Morell processarà fins a 375.000 milions de tones de matèria prima secundària i produirà 265.000 tones de metanol cada any. Empreses productores de resines o adhesius podrien ser-ne les principals consumidores, però els usos són extensius a tota la indústria química i del plàstic. Chornet ha subratllat que l’activitat consumeix poca energia i no genera emissions, i ha detallat que els residus que no pot valoritzar són neutres i no contaminants.
La nova planta aprofitaria els residus pretractats no recuperables provinents d’ecoparcs catalans. D’allà en sortirien en bobines retractilades per poder fer-ne un reciclatge molecular. El procés consisteix en el trencament dels polímers de la matèria en els seus compostos bàsics, sotmetent-la a unes condicions de pressió i temperatura que el transforma en un gas de síntesi -Syngas- “més net que el gas natural”, segons Chornet. En aquest estat, és possible separar les molècules i reorganitzar-les en metanol verd.
En les dues últimes dècades, Enerkem ha invertit 750 MEUR en el desenvolupament d’aquest procés de reciclatge innovador, del quan en té la patent. L’empresa opera una planta a Edmonton (Canadà) on produeix etanol -allà hi té més demanda que no pas el metanol- i té una altra factoria en fase de permisos a Rotterdam (Països Baixos). La companyia també té plans de futur a la Xina i als Estats Units, a més del projecte que confia impulsar a Catalunya mitjançant un ‘partnership’ amb l’empresa francesa Suez.
La previsió és que la planta del Morell, projectada a prop del complex industrial de Repsol, comenci a funcionar el 2022 amb una inversió d’uns 250 milions d’euros. Les empreses ja han rebut l’aval de l’Ajuntament i han sol·licitat l’autorització ambiental integrada a la Generalitat. Durant la construcció -entre 18 i 24 mesos abans de la posada en marxa-, es donarà feina a unes 700 persones i, quan operi a ple rendiment, l’Ecoplanta oferirà uns 200 llocs de treball “d’alta qualitat”.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics