Dijous, 10 d'Octubre de 2024

Completes i tradició... Sant patró, nou ardiment!

28 de Juny de 2018, per Text: Anton Baiges Gras/ Fotografies: Adrià Martínez
  • Galeria d'imatges de Completes

    Adrià Martínez

  • A.M.

  • A.M.

  • A.M.

  • A.M.

  • A.M.

  • A.M.

  • A.M.

  • A.M.

Els actes del dia de la vigília o ‘dijuni’ -com encara diem a Reus- de Sant Pere constitueixen un dels plats forts de la Festa Major de Reus. Durant el matí, el Toc de Festa, les cercaviles i la resta d’actes han acondicionat un bonic ambient festiu, que ha culminat a la tarda i al vespre en una plaça del Mercadal plena a vessar, amb els actes de Completes i la posterior Tronada.

Després del tradicional Ball de l'Àliga davant de l'Ajuntament, s’ha iniciat l'anada a Completes amb el Seguici Festiu, encapçalat per l’Àliga, la Mulassa, els Nanos i els Gegants de la ciutat, entre d’altres elements festius. La comitiva, com ja és tradicional, la tancaven l’alcalde i la Corporació Municipal de Reus en ple, acompanyat d’altres autoritats. L’Anada a Completes, amb sortida des de la plaça del Mercadal i arribada a la Prioral, representa l’origen més religiós i fundacional de la nostra festa patronal per excel·lència, la Festa Major de Sant Pere, que es corona amb les Solemnes Completes a l’església Prioral, de qui Sant Pere n’és el titular. Un cop dins el temple, se celebra el tradicional ritual de les tres claus (del prior, l’alcalde i l’antic síndic de la comunitat, avui un prevere de l’Arxiprestat), que permet obrir l’urna on durant tot l’any es desa el bust reliquiari de Sant Pere. La pregària s’inicia amb el cant dels ‘Goigs a Sant Pere Apòstol’, amb lletra d’Antoni Correig i música del mestre Josep Fusté, i amb l’acompanyament musical de l’orgue de la Prioral.

Després de la molt antiga pregària religiosa (l'Ofici se celebra demà, el dia del sant patró), i en tornar a la plaça del Mercadal amb el pilar caminant dels Xiquets de Reus, amb la participació de tot el Seguici festiu i, com mana la tradició, l’alcalde ha sortit al seu balcó i ha mostrat el mocador blanc a l’alcaldessa de Tortosa, Maritxell Roigé, qui, acompanyada de la terna dels Guardadors de la Tronada (Guardià, Dónaflama i Bótafoc)  han encès la ‘Tronada de Completes’, la segona després de la del dia de Sant Joan, inici del cicle festiu. Tot seguit, s’ha pogut gaudir dels focs d’artifici tradicionals del Mercadal, d’uns anys ençà recuperats en la forma més artesanal, com les rodes i jardineres. Ja a la nit, la festa ha prosseguit a les places de la Llibertat i l’alcalde Anton Borrell, i al passeig de Mata i a la Palma, amb diverses propostes musicals.

El següent plat fort de la Festa Major grossa de Reus serà aquest divendres, després de les tradicionals matinades i tocs de campana. Entre els actes, destaquen las Tronada del matí i el vespre, les diferents danses del Seguici Festiu (al matí i a la tarda); la Professó Solemne, a partir de dos quarts de 8 del vespre, després del Solemne Ofici, i la carretillada de Sant Pere, amb el Ball de Diables. Caldrà resguardar-se de la calor atmosfèrica, però, sobretot, viure amb tota la intensitat les emocions col·lectives compartides per totes les reusenques i reusencs.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

completes 2018 reus reusdigital sant pere
completes 2018 reus reusdigital sant pere
completes 2018 reus reusdigital sant pere
completes 2018 reus reusdigital sant pere
completes 2018 reus reusdigital sant pere
completes 2018 reus reusdigital sant pere
completes 2018 reus reusdigital sant pere
completes 2018 reus reusdigital sant pere

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges