Divendres, 19 de Juliol de 2024

Jordi Vinyals: 'Hem aconseguit fer un veritable equip de govern, cosa que en el mandat anterior no vam poder'

El republicà ocuparà l'alcaldia de la Selva del Camp el darrer any de mandat

09 de Juliol de 2018, per Arnau Martínez
  • Jordi Vinyals, alcalde de l'Ajuntament de la Selva del Camp

     

Jordi Vinyals torna a ser alcalde de la Selva del Camp, després de la renúncia del socialista Josep Masdeu en compliment del pacte de governabilitat. Vinyals ja va ocupar l'alcaldia el primer any de mandat i ara culminarà alguns projectes com la remodelació del tomb de muralles o la nova depuradora. Un pacte entre ERC i PSC que va rebre "pressions" al voltant de l'1 d'octubre perquè es trenqués. Ara sembla que tot ja està més calmat i aprofitem per parlar amb l'alcalde de la Selva, Jordi Vinyals.

Per què decidiu ocupar l'alcaldia el primer i l'últim any de mandat?

Nosaltres consideràvem que el primer any que és quan hi ha el canvi de constitució dels nous ajuntaments és el que et dona més visibilitat. I també vam agafar l'últim any perquè és el final, la culminació del treball dels quatre anys de mandat.

Després de tres anys de pacte de govern amb els socialistes, creu que els selvatans han entès aquesta unió?

Suposo que qui ho volia entendre, ho ha entès, i qui des d'un començament no ho volia entendre, no ho entendrà. Si hi ha tres forces polítiques a l'ajuntament, com a mínim dues s'han d'entendre. Un govern en minoria dificulta molt el funcionament. Amb Convergència i Unió veníem d'una experiència que no va ser modèlica. No ens vam entendre i ens van posar moltes dificultats a l'hora de fer un pacte de govern per aquest mandat. Llavors vam formar un govern d'esquerres.

Com valora aquests tres anys de pacte amb el PSC?

A nivell intern el valoro molt positivament. Estem treballant d'una manera molt còmode i hem aconseguit fer un veritable equip de govern, cosa que en el mandat anterior no vam poder. En cap moment hem plantejat trencar el pacte perquè el que vam marcar no s'ha incomplert.

Al voltant de l'1 d'octubre vau plantejar la possibilitat de trencar el pacte?

La qüestió nacional ho ha sacsejat tot, però el pacte recollia que els socialistes s'abstindrien en tot allò que afectés la independència i així ha estat. En aquell moment hi van haver moltes pressions que venien incitades des del grup de l'oposició. Però des d'un primer moment hem intentat diferenciar el tema local del nacional. Si això ho barregem, la cosa no va bé.

Durant la negociació del pacte, una de les línies vermelles va ser controlar la regidoria d'Hisenda. Com va la gestió de les arques municipals?

Des de l'inici hem buscat recursos per poder tirar endavant diversos projectes. Els diners no cauen del cel i crec que li hem donat un tomb important a les finances municipals. Durant el primer any vam aconseguir que la Generalitat es posés al dia amb els deutes que tenia i a partir de llavors tot va anar més fluid.

Quin és el deute actual de l'Ajuntament?

El deute actual deu estar sobre els 3M d'euros. A això s'ha d'afegir un crèdit pont de 2M del Banc Sabadell del qual encara no se n'ha fet ús. El crèdit pont és per poder anar pagant a 30 dies mentre no rebem les subvencions. La remodelació del tomb de muralles i el casal del nucli antic es finançarà a través del Pla de barris i aquesta subvenció no es cobrarà fins que passin sis mesos.

Enguany la Selva compta amb el major pressupost que ha tingut mai gràcies al projecte de la nova depuradora.

La depuradora és un dels projectes més importants que hem aconseguit tirar endavant. Era un tema que estava molt encallat i al final, amb visites a Barcelona i amb converses amb el president de l'ACA, tot s'ha desbloquejat. Ara s'han iniciat les obres i hi ha un compromís clar de finançar amb 4M d'euros l'obra.

Un altre projecte és la remodelació del tomb de muralles, com avança?

Bé, dins el retard que aquestes obres sempre acumulen. Jo espero que a agost o setembre haguem culminat totes les obres. El problema principal ha estat que no s'havia previst trobar les restes arqueològiques que han anat sortint.

Ara que torna a ser alcalde, quines línies de treball seguirà aquest últim any?

Es tracta de culminar les obres que hi ha en marxa i garantir els serveis que hem impulsat des de les nostres àrees. Per exemple, hem impulsat el turisme que era una branca inexistent a la Selva. Hem obert el pàrquing d'autocaravanes, el punt d'informació turística al Castell i la ruta dels espais de Patrimoni i Memòria. També hem donat un tomb considerable a la borsa de treball i a joventut que estava gairebé mort.

Tornarà a ser alcaldable d'ERC a la Selva?

Espero que sí. Despendrà de si a nivell intern segueixen confiant amb mi.

Creu que la situació nacional i com s'ha gestionat localment, afectarà a les eleccions?

És possible. Però jo sóc molt dolent a l'hora de fer previsions, no n'encerto ni una! És probable que a la Selva es presenti Ciutadans i a les eleccions autonòmiques van obtenir més de 600 vots. A nivell municipal no crec que n'aconsegueixin tants, però és una força que podria tenir representació. També és possible que es presenti la CUP.

L'últim any, ERC ha denunciat diverses vegades CiU, n'hi haurà més?

De moment no hi haurà més denúncies, però tampoc s'ha de descartar. Si trobem alguna cosa que considerem que no s'ajusta a la forma normal de treballar, evidentment que ho tornarem a denunciar.

Quan es va produir tot el que denuncien, vostè també estava al govern. No hauria de respondre també?

En aquell moment no ho vam veure. L'última denúncia és un tema molt concret on les úniques firmes que hi ha és la regidora de Serveis socials i el d'Hisenda. Si estàs pendent de revisar totes els factures que es gestionen des de l'Ajuntament, només faries això.

Per acabar, tornarà a escriure un llibret sobre les memòries d'aquest mandat?

No ho he descartat! Aquest pot ser més gruixut. Aquest només amb el tema nacional ja en tindríem suficient. Però crec que hi ha moltes coses que encara no es poden explicar. Haurem de deixar que passin uns anys.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges