Els republicans reusencs han dut a terme un homenatge als ciutadans i entitats que van fer possible la realizatció del referèndum d'independència. Ha estat aquest passat dissabte al vespre, en un acte que ha tingut lloc al parc de l'U d'octubre, a Mas Mainer. S'hi han apleagat centenars de persones, amb la destacada presència del batlle, Carles Pellicer, i les regidores Vilella, Llauradó i Flores, entre d'altres. No ha estat, amb tot, una trobada per a la nostàlgia. Els parlaments, a càrrec de particulars anònims que aquella jornada van defensar les urnes, vaig clonar el web per votar o membres de col·lectius com els advocats voluntaris o els Bombers han fet constar que "la construcció del nou país s'ha de fer dia rere dia, sense defallir", com ha apuntat entre aplaudiments el representant del primer, Salvador Mestre. La intervenció més esperada i celebrada ha estat la del politòleg Ramón Cotarelo.
L'1'-0, 'una línia de separació'
La jornada festiva també ha inclòs la música d'Estrela Roja. "Vam venir a Reus a crear la banda sonora de l'1 d'octubre", ha fet broma un dels seus integrants quan s'ha adreçat al públic. Han interpretat versions de 'L'estaca' i de la partisana 'Bella Ciao', tot demanant de passada "la dissolució d'Espanya" per una qüestió "de salut per a tots", ha carregat. Tots i cadascun dels ponents han intervingut per exposar què van fer i com van viure el referèndum. Hi va haver por, per si la Guàrdia Civil es presentava a la ciutat a la tarda, com havia fet prèviament a Mont-roig del Camp. Altres han posat també en valor la persistència dels avis del Mercadal, que cada migdia són a plaça per demanar la llibertat dels presos politics.
Cotarelo va adreçar-se en català als reusencs aplegats al parc, uns instants. El també escriptor i blocaire ha instat el poble a instaurar l'1 d'octubre "com el dia nacional de la república", tot recordant que va defensar les urnes a Santa Coloma Cervelló. "Per sort no hi va haver ferits, ni l'actitud salvatge dels cossos de seguretat que altres poblacions van haver de suportar", ha manifestat. El referèndum ha estat, a la llarga, "una línia de separació entre Catalunya i l'Estat. L'Estat va passar als fets. Però el poble va sortir a votar de manera passiva tot oposant-s'hi, el que tot plegat ha creat una nova situació nova", ha argumentat. "Sou un públic digne, del qual tots n'hem aprendre", ha subratllat després, perquè "l'esforç popular ha fet possible que votéssiu".
Cotarelo ha estat també molt crític amb el discurs de Felip VI el dia 3, "en què es va demostrar que els Borbons no saben mai on són". També ha recordat el succeït el 10 i el 27 d'octubre, amb la proclamació de la república. En aquest sentit, ha demanat la llibertat dels presos i el retorn dels exiliats "perquè s'ho han jugat tot. Que segueixin ferms mereix tot el nostre respecte", ha indicat. Després del 21-D, "en què vau tornar a demostrar que voleu fer el vostre propi camí", s'ha obert al seu parer un escenari en què "han justificat el 155 per un suposat perill de rebel·lió", ha reblat. "L'única oferta de l'Estat és i serà la repressió. Heu de tirar endavant", ha reblat.
A banda, el CDR de Tarragona, que havia previst al migdia una xerrada amb Cotarelo, ha fet públic un comunicat per exposar els motius que han provocat la seva cancel·lació. Segons el comitè, problemes amb el wifi de l'hostal on va allotjar-se haurien fet que el politòleg hagués descartat la seva intervenció.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics