Dissabte, 19 d'Octubre de 2024

Dr. Frias

09 de Juliol de 2008, per Teresa Gomis de Barbarà

S’ha acabat el curs escolar. Aviat, molts nens i nenes aniran a colònies, campaments, estades lingüístiques o esportives i casals d’estiu….

Totes aquestes activitats, organitzades tant per iniciativa pública com privada afavoreixen l’aprenentatge, la convivència i són una gran oportunitat perquè els xiquets i les xiquetes visquin plenament l’estiu. En moltes d’aquestes activitats el contacte amb la natura i l’aire lliure en són el comú denominador.

Fa pocs dies un grup d’escolars de Reus van celebrar al Saló de Plens de l’Ajuntament el “Consell d’Infants” una iniciativa que cada curs permet als escolars, després d’un treball previ, ser ells els protagonistes opinant i fent propostes sobre temes que els afecten directament.

Aquest any les seves propostes es concretaven sobre les activitats extraescolars i de lleure, demanant als polítics més activitats i recursos per al lleure i per l’esport. Sol·licitud ben sensata que mereix un especial respecte.

En la meva breu intervenció en l’esmentat ple, en representació del Grup Municipal de Convergència i Unió, els vaig recordar als presents que temps era temps, als anys 30 del segle XX a l’època de la Generalitat Republicana, l’Ajuntament de Reus va organitzar unes Colònies d’estiu molt especials. Va promoure unes Colònies d’estiu a la platja de Salou. L’organitzador i impulsor d’aquesta activitat a l’aire lliure fou el metge Alexandre Frias.

He tingut ocasió de veure uns filmacions sobre aquestes colònies, filmacions que s’han conservat a l’Institut de Puericultura. Els nens i nenes de Reus arribaven amb autobusos a la platja de Ponent que oferia el mateix Ajuntament acompanyats per monitors del clubs esportius reusencs i pel mateix Dr. Frias passaven part del dia fent activitats de jocs, competicions i aprenien a nedar. D’aquest document gravat la percepció que un té és que aquells nens i nenes s’ho passaven molt bé.

En aquells temps, les idees del Dr. Frias amb la col·laboració del seu col·lega Dr. Tricaz, del Sr. Evarist Fàbregas, mecenes de l’Institut de Puericultura i la capacitat de l’Ajuntament de Reus van donar cos a una iniciativa coherent i admirable en una època amb preocupació pel raquitisme, els nens i nenes prenien el sol, feien esport i se’ls orientava la seva alimentació.

L’Institut de Puericultura o Gota de Llet, actualment Institut de Puericultura Dr. Frias el vaig veure funcionar quan jo era una nena, hi vaig fer el que llavors s’estilava, el “Servei Social” i vaig conèixer d’aprop el seu funcionament. Estava ja poc actiu, en fase residual i decadent, però les idees que el van impulsar han adquirit relleu i transcendència amb el pas del temps. La Història, doncs ja contempla que molts nens de Reus van veure millorada la seva salut gràcies aquesta iniciativa.

Desitjo que l’Ajuntament de Reus també sàpiga escoltar i satisfer als nens d’avui. Al segle passat, així ho va fer. I els resultats es van avaluar: va minvar la mortalitat infantil a Reus.

Avui la Pediatria és ja una especialitat consolidada i reconeguda, que projecta la seva acció des de les consultes. A La Gota de Llet s’hi conserva el testimoni patrimonial i bibliogràfic de l’obra del Dr. Frias, sota la tutela de l’Ajuntament.

Segueix sent competència de tots, família, escola, societat i institucions el vetllar pel benestar i la salut. Avui també, volem nenes i nens més sans i contents.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges