Dilluns, 25 de Novembre de 2024

El culturisme, un estil de vida lligat a l'esforç i el sacrifici

Noelia Hilinger, tercera al Campionat de Catalunya de 'bikini fitness', ha estat la darrera convidada al 'Fot-li Esports!' de LANOVA Ràdio

07 de Febrer de 2019, per Joan Gomis
  • La culturista Noelia Hilinger (dreta) en el podi del campionat de Catalunya 2018 disputat a Tarragona

    Manuel Balaguer

  • Hilinger (a l'esquerra) fa broma amb una companya en un entrenament

    Cedida

  • La culturista Noelia Hilinger amb l'equip del 'Fot-li Esports!'

    LANOVA Ràdio

"Per mi no és rellevant guanyar, sinó lluitar per aconseguir un canvi físic". Són paraules de la culturista Noelia Hilinger (Còrdova, 1987) al darrer 'Fot-li Esports!', el programa esportiu de LANOVA Ràdio. Hilinger va aterrar a Reus amb dos anys. Es va iniciar al món del 'fitness' el 2016 i ja sap què és pujar a dalt un podi. En la darrera temporada va ser tercera en la categoria 'bikini fitness' al Campionat de Catalunya 2018. "Ha costat una mica, hi ha un gran nivell i tampoc fa gaire temps que em dedico al fitness, però a base d'esforç i treball he aconseguit millorar", ha apuntat. Els termes culturisme i esforç van de la mà. L'objectiu del culturisme és fer créixer el múscul i cremar el greix, sobretot a les portes d'un torneig. Hi ha moltes hores de gimnàs al darrere i dietes controlades al detall. L'engranatge ha de funcionar a la perfecció per no decaure.

El 'bulking' i el 'cutting'

"Mai havia fet esport, vaig començar la rutina amb classes dirigides al gimnàs amb peses i m'hi vaig enganxar", ha revelat Hilinger al programa radiofònic. L'atleta és fisioterapeuta. Conèixer "l'anatomia muscular", ha subratllat, la va ajudar a submergir-se en aquest estil de vida "frenètic". Ha de planificar la feina, les hores de gimnàs, i les menjades. Aquesta disciplina té diverses fases amb l'objectiu d'arribar a les competicions amb el millor cos possible. Hi ha un període anomenat 'bulking' i un altre, el 'cutting'.

En el 'bulking', l'esportista intenta guanyar massa muscular a base d'un superàvit calòric i un entrenament "més dur". "És important que l'aliment sigui net: arròs, pollastre, peix pasta, tonyina, ous, clares d'ous, verdures, amanides, avena", és el que pot ingerir la culturista. La crema de cacauet també forma part de la dieta d'un culturista. Aporta molta fibra, ferro i sobretot greix saturat i no saturat, com ara àcid oleic  i linoleic, dues substàncies que ajuden a tenir una millor salut cardiovascular. "Menges en funció del que va necessitant el teu cos cada dia, i va bé tenir un entrenador perquè conegui el teu metabolisme", ha assegurat Hilinger.

La fase del 'cutting', es du a terme quan s'aproxima la competició, i consisteix en cremar progressivament el greix sense modificar la massa muscular. Aquesta darrera fase és la més exigent per l'esportista, perquè "hi ha més retalls, baixes les calories i el cos les necessita". Entrena al gimnàs del Reus Deportiu amb el monitor de sala, l'Angel: "Em porta el control de les dietes i els entrenaments, així el camí fins a la competició és més fàcil, i et sents més acompanyada", ha relatat. És vital fer un seguiment, sinó es pot decaure en trastorns alimentaris o esportius, ha advertit.

             Noelia Hilinger amb el seu entrenador Angel (esquerra) i un amic

Les competicions

Després arriba el moment "que has de lluir el físic, el cos que has treballat, has d'estar al 100%", ha explicat. L'esportista ha revelat que li tinten la pell per agafar un to de més bru: "Has de ser la perfecció", ha apuntat. Ha destacat també que tots els detalls es cuiden molt: El biquini, les joies, les sabates, els cabells, les ungles i les pestanyes, i el maquillatge, "tot ho has de tenir controlat al mil·límetre", ha alertat. "No és només arròs i pollastre i aixecar quatre peses, hi ha molta feina", ha fet broma.

El dopatge és present en moltes disciplines esportives, i per desgràcia el 'fitness' no és pas una excepció. "Hi ha persones que recorren a la química per anar més ràpid o patir menys el procés, però és una llàstima perquè si t'esforces, treballes i menges i mantens una disciplina no és necessari arribar a aquest extrem", ha assegurat la convidada al programa.

"El fet de competir ja implica portar a l'extrem el cos pel fet de no tenir un cert percentatge de greix, i si s'afegeix una química, potser no és el més aconsellable, ha afegit en aquest aspecte. Un abús d'esteroides pot comportar efectes secundaris, com ara acnè o fins i tot atacs de cor o càncer de fetge, segons alguns experts, i en casos més severs. "No és just competir contra una noia que ha aconseguit un millor físic fent trampes", ha lamentat Hilinger.

  Hilinger amb el bronze del Campionat de Catalunya 2018

Objectius a la vista

Actualment, l'atleta s'està preparant per a una temporada que començarà al setembre. Es mantindrà en la categoria 'bikini fitness'. El seu objectiu és competir als tornejos territorials, tot i que no descarta provar fortuna als nacionals o estatals.

Finalment, ha volgut transmetre un consell a les persones que s'aventurin en el culturisme per primera vegada: "Que busquin l'ajuda d'un preparador que els guiï en totes les fases i els acompanyin al llarg del camí. No és fàcil portar un bon manteniment, és dur menjar cada dia el mateix, restringir aliments i controlar ansietats".

Recupereu l'entrevista al 18è 'Fot-li Esports!'

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

Noelia Hilinger Fot-li Esports Culturisme LANOVA Ràdio Diari Reus Digital
Noelia Hilinger Fot-li Esports Culturisme LANOVA Ràdio Diari Reus Digital

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics