L’Ajuntament de Reus ha aprovat per unanimitat, en el plenari municipal d’aquest dilluns 4 de març, la constitució, a proposta de la CUP, d’una comissió de treball que valori la possibilitat de crear una escola municipal de música de Reus. La regidora cupaire Mariona Quadrada ha manifestat que Reus és “l’única ciutat de Catalunya per damunt dels 70.000 habitants que no disposa d’una escola municipal de música”, i ha proposat aquest projecte com “un llegat de Reus Ciutat de la Música en forma de servei públic”. Quadrada ha explicat que l’escola municipal podria oferir una “educació musical més interdisciplinària”, i amb uns “preus més assequibles”. “D’aquesta manera, podríem seduir moltes famílies de la ciutat que en l’actualitat han de portar la canalla a les escoles municipals de Vila-seca i la Selva del Camp”, ha afegit Quadrada. “No demanem cap nou equipament”, ha conclòs Quadrada.
El portaveu del PP, Sebastià Domènech, ha matisat, tot i el suport, que caldria veure “com afectaria la creació d’aquest ens a altres institucions”. Al seu torn, el portaveu socialista, Andreu Martín, ha assegurat que “probablement sí” que sigui necessària aquesta escola, i ha ressaltat la importància que ofereixi uns “preus més assequibles”. El regidor de Cs, Guillem Figueras, ha destacat que el seu partit veu bé “que es treballi en aquest sentit”, i ha defensat la música com un “element universal i enriquidor per a les persones”. Per últim, la regidora de Cultura, Montserrat Caelles, ha mostrat també el seu suport a la iniciativa, tot matisant que “el text sembla que no hi hagi hagut un llegat prou sòlid de Reus Ciutat de la Música, simplement perquè és un llegat intangible, fet que no li treu riquesa cultural”.
El ple rebutja una moció de la CUP per oferir la possibilitat d’internalitzar els centres concertats a la xarxa pública
La segona de les mocions presentades per la CUP en el ple, que defensava que s’instés a la Generalitat a oferir la internalització dels centres concertats de la ciutat en la xarxa pública existent, no ha prosperat (6 vots a favor, i 21 en contra). Durant la seva intervenció, la portaveu de la formació anticapitalista, Marta Llorens, ha defensat “una xarxa d’ensenyament única, laica i de qualitat”. “Igual que amb la sanitat, nosaltres tenim clar que l’ensenyament no ha de ser un negoci”, ha afegit Llorens.
La portaveu de la CUP també ha denunciat el “transvasament d’alumnat a les escoles concertada i privada” i el tancament de “línies públiques”. “Només hi haurà llibertat d’elecció quan tothom tingui les mateixes oportunitats. Llibertat no és privilegi”, ha conclòs Llorens.
La regidora del PP, Dolors Compte, ha qüestionat la moció, ja que “la CUP quan parla d’educació arracona la paraula llibertat”. “Nosaltres defensem l’escola pública, l’escola privada i l’escola concertada”, ha assegurat Compte.
El portaveu del PSC, Andreu Martin, ha posat en dubte que la xarxa pública pugui assumir tots els centres de la concertada, i ha declarat que s’ha de mantenir “la llibertat d’elecció” dels pares. Martín ha denunciat, no obstant, que hi ha pares que han de portar els seus fills a la concertada per culpa d’una “mala planificació” de l’escola pública.
La regidora de CS, Pepa Labrador, ha manifestat que el partit “està en contra de les retallades a la pública”, però ha defensat també la llibertat d’elecció dels pares, i ha etzibat: plantegem-nos per què la concertada continua tenint la demanda. Com és que la concertada funciona millor que la pública?”.
Per últim, la regidora d’Ensenyament, Maria Dolors Sardà, ha demanat, a propòsit de les declaracions de Labrador, que no es posin en una mateixa balança l’escola pública i la concertada, i en la línia de la resta de partits a excepció de la CUP, s’ha posicionat al costat de “no manipular la llibertat dels pares”.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics