Més d’un centenar de persones s’han manifestat aquest dijous al migdia pel centre de Tarragona per reclamar més finançament i que es reverteixin les retallades en el sector de l’ensenyament. La protesta s’emmarca en la jornada de vaga de mestres i professors a les escoles i instituts. Segons les dades del sindicat USTEC-STES, secunden l’aturada al voltant d’un 15% dels 2.500 docents del Camp de Tarragona que estaven cridats a participar-hi. Sota el lema ‘Ve d’una hora i va de ràtios. Revertim les retallades’, la manifestació ha sortit de la Rambla Nova, a l’alçada de la plaça Imperial Tarraco, i ha acabat davant els serveis territorials d’Educació, al carrer Sant Francesc.
La vaga d’aquest dijous l’han convocada de forma unitària els sis sindicats amb representació al sector de l’ensenyament. Les principals demandes de les organitzacions són tornar a l'horari lectiu previ a les retallades, de 18 i 23 hores a secundària i primària, i reduir les ràtios. Unes mesures per les quals s’estima que caldria un increment de 7.200 docents, segons ha recordat el portaveu d’USTEC-STEs a Tarragona, Josep Maria Cartanyà.
Cartanyà també ha reclamat que els professionals que treballen un terç de jornada que passin a fer-ho a mitja jornada. “Això ens permetria treballar en millors condicions laborals i les hores d’excedent servirien per reforçar els centres, com sempre s’havia fet”, ha assenyalat. El portaveu sindical ha xifrat en uns 90 milions d’euros el cost de les demandes que fan al Govern. El representant d’USTEC ha insistit que, malgrat l’excusa del pressupost prorrogat, les reivindicacions es podrien aprovar per decret. “I més en un moment de creixement sostingut de l’economia durant sis anys”, ha afegit.
D’altra banda, els sindicats s’han queixat que Educació hagi convocat els directors dels centres per comunicar-los les plantilles del curs vinent, “un tema que encara està en litigi i en negociació”. D’altra banda, Cartanyà ha desvinculat la convocatòria de vaga de la campanya electoral del 26-M i ha insistit que només es tracta d’una “mesura de pressió” a final de curs. “Això no va amb les eleccions, però el dia a dia també necessita ser atès. No pot haver-hi república si no hi ha pública, per tant posem diners i fem els esforços que calgui i continuem les negociacions”, ha demanat al govern.
El portaveu sindical ha justificat el poc seguiment de la vaga de mestres i professors al Camp de Tarragona -del 7,4% segons Educació i del 15% segons el sindicat” per almenys dos factors. D’una banda, ha dit, perquè “hi ha qui n’ha fet una lectura política” i, de l’altra, pel fet que alguns professionals “no volen posar rostre en una vaga” ara que es comencen a demanar les adjudicacions provisionals de plaça pel curs vinent.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics