Dissabte, 20 de Juliol de 2024

Els set caps de llista dels partits al ple contrasten propostes econòmiques i socials

El model de ciutat és una altra de les qüestions abordades al segon debat de la campanya

22 de Maig de 2019, per Marc Busquets
  • Un instant del debat a set

    'Canal Reus TV'

Model de ciutat, polítiques socials, economia i governança. Aquests han estat els quatre blocs a partir del qual s'ha estructurat el segon debat electoral de la campanya amb els set candidats dels partits actualment representants al plenari. Organitzada per 'Canal Reus TV', 'la 'Cadena SER' i el 'Diari de Tarragona', els periodistes Oriol Aymí i Anna Fortuny han estat els moderadors de la trobada, duta a terme a les instal·lacions de firaReus aquest dimecres. 

El model de ciutat

La primera en intervenir ha estat la cupaire Marta Llorens, per fer una radiografia de la ciutat en què ha alertat de la "problemàtica de l'habitatge". Després, el candidat d'Ara Reus, Daniel Rubio, s'ha centrat en la "necessitat" de "recuperar la capitalitat sanitària" en benefici dels veïns i "del territori". Des de Junts per Reus, Carles Pellicer ha dedicat la seva primera exposició a recordar la gestió de govern dels darrers vuit anys, amb la reducció del dèficit com a argument. L'alcadable d'Esquerra, Noemí Llauradó, s'ha referit al "nou impuls" que al seu parer demanda la ciutat, i que "Pellicer no ha sabut imprimir des de l'alcaldia". 

Al PP, Sebastià Domènech ha comentat que la seva és l'única proposta "a 15 anys vista" per a la capital del Baix Camp, tot demanant una acció "clara" per dinamitzar els polígons industrials "per generar ocupació". Al PSC, Andreu Martín ha parlat de "fer propostes que afectin tots els ciutadans" i de "donar veu als implicats" en els diversos àmbits d'activitat. L'última en prendre la paraula ha estat la cap de llista de Cs, Débora García, que ha demanat la gratuïtat per dues hores de les zones blaves "per afavorir la mobilitat". 

Llorens ha usat la seva segona intervenció per subratllar el model de 'ciutat mediterrània' a Reus amb la finalitat de combatre "les desigualtats" entre els barris, també pel que fa al comerç. El socialista Martín l'ha secundada i ha instat els seus oponents a pactar un model de ciutat que inclogui un pla per als barris, "ja que alguns no tenen ni botigues". El popular Domènech ha buscat el cos a cos amb Pellicer, tot denunciant sovint la seva gestió. En aquest sentit, ha criticat que "ara faci aparcaments gratuïts, però el de l'Hospital no el començarà fins després de les eleccions". 

Sobre l'habitatge i altres polítiques socials

En el segon bloc del debat, dedicat a les polítiques socials, ha permès a García ser la primera en exposar les seves propostes. L'espanyolista ha apuntat que "per fomentar el lloguer" es podrien rehabilitar habitatges, si bé ha precisat que el context econòmic ha dificultat l'accés a l'habitatge "a la gent jove i els avis". Domènech ha tornat a censurar la proposta de Pellicer de construir un miler de pisos per destinar-lo a ús social, tot indicant que "a l'Ajuntament no podem fer de promotors". El batlle ha assenyalat que el proper mandat "ha de ser el de l'habitatge", tot detallant que "es compraran edificis d'immediat". 

Llauradó, al seu torn, ha insistit en la masoveria urbana i ha afegit que "no ens ha de tremolar la mà a l'hora de sancionar els bancs" si aquests mantenen pisos buits per un termini superior als dos anys, fet que contempla la llei. Rubio ha dit que "no tot s'hi val, en campanya" per disparar contra Pellicer, al qual ha acusat de "fer volar coloms" amb la proposta del miler de vivendes per edificar. En aquesta línia, Llorens ha atacat igualment el candidat de Junts per Reus, que ha admès que el parc d'habitatge públic de la ciutat "és ple". "És lògic que sigui ple, perquè només tenim 160 pisos, quan n'haurien d'haver 3.000", ha reblat. 

Un cop s'ha abordat l'ocupació, Martín ha passat a l'acció per dibuixar "un problema greu" amb les 7.000 persones que no tenen feina a Reus. "I després treu pit pel superàvit", s'ha queixat a Pellicer. 

Promoció econòmica

Quan la sessió ha entrat en el tercer dels blocs, dedicat a l'economia i que d'entrada ha tractat els impostos i tributs, Llorens ha apostat per un model de fiscalitat progressiva. "Qui té més ha de pagar més", ha dit. Llauradó ha apuntat en una línia similar, mentre que Domènech ha admès que ho basa "tot" en fomentar l'ocupació, "perquè si tenim més empreses tindrem més gent", el que "generarà riquesa i ens permetrà tenir més recursos" per atendre la població. Precisament per fomentar l'activitat empresarial, Pellicer ha indicat que vol dinamitzar els polígons "amb més i millors serveis". "Les dades assenyalen que Reus és la segona ciutat de la demarcació amb menys pressió social", ha conclòs. 

L'unionista García s'ha mostrat partidària d'abaixar els impostos tot lamentant que "Reus té els impostos molt cars". Rubio ha carregat novament contra el candidat de Junts per Reus per qüestionar la subvenció de 15.000 euros que s'aporta al Clúster TIC. "Hauria de ser de 115.000 euros", ha manifestat. Llauradó s'ha referit a la "importància estratègica" de l'aeroport com a actor econòmic, i Llorens ha desautoritzat les "grans propostes" dels altres candidats "sense que ningú hagi dit res, per ara, del que es pot fer pels autònoms". "El govern ha tractat millor La Fira Centre Comercial que el petit comerç. Per què els vam regalar els locals per fer-hi el cinema?", s'ha preguntat Domènech. Pellicer s'ha defensat tot responent que "Reus ha de tenir cinema, la situació era complexa i l'hem solucionada". 

Territori i governança

L'últim dels blocs del debat ha començat amb un Domènech que ha titllat de "desastrosa" la gestió de Llauradó a l'Hospital. La republicana ha matisat que se n'ha fet càrrec des del 2016 i que, per tant, no se la pot fer responsable dels 18 milions de dèficit que s'han generat des de 2015. Rubio ha lamentat l'"actitud a la defensiva" de la republicana, "perquè vostè no n'és la responsable, sinó la Generalitat, que ha menystingut aquest territori". García ha reiterat la seva voluntat de fer que Reus i Tarragona comparteixin la capitalitat sanitària de la demarcació "per evitar desplaçaments a Barcelona". 

Martín ha assenyalat que "per sort, tenim un bon Hospital" i ha demanat que el traspàs de la titularitat de l'equipament "mantingui les condicions dels treballadors i la qualitat assistencial". El socialista ha disparat contra Llauradó per "voler vendre com un èxit" que se'n faci càrrec el CatSalut, el que al seu parer suposa que "en perdem la gestió". Llorens ha advertit que "no tot està resolt", preguntant-se pel futur del CMQ "sense que tinguem una pla de viabilitat un cop es traslladi a l'antic Hospital". 

El minut d'or

Finalment, els candidats a les municipals han tingut un minut per adreçar-se als electors. Han intervingut per ordre de menor a major representació al plenari en l'últim mandat. D'aquesta manera, Rubio ha expressat que "som l'única opció plural real i hem demostrat que sabem gestionar. Hem posat punt i final a Innova i no depenem ni de Barcelona, ni de Madrid ni de Brussel·les, perquè som municipalistes. Domènech ha assegurat que "vull ser el vostre alcalde" per "evitar la confrontació" social arran del procés, ha dit.

Llauradó ha revelat que "sortim a guanyar, perquè m'ho va demanar Junqueras, i perquè tinc la convicció que Reus ha de ser una ciutat atrevida". La republicana s'ha obert a un pacte independentista al govern. Martín ha assenyalat que cal "obrir Reus al món" i ha garantit "treball" per aconseguir-ho. "Som l'opció d'esquerres no independentista que significa el canvi. Votar Esquerra és votar Pellicer", ha exposat.

García ha posat en valor el seu projecte "liberal i constitucionalista" perquè "Reus sigui de tots". Llorens ha ofert "posar les persones al centre de la política" i una ciutat on "la participació sigui real". La cupaire ha confirmat que no permetrà "una alcaldia del 155". Finalment, Pellicer s'ha mostrat com el candidat de l'"experiència per la feina feta".

 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (2)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Enric  23 de Maig de 2019

un debate patetico

que poco carisma tienen nuestros políticos , eso si la chulería y la prepotencia están por encima de todo es una lastima que no estén por la labor

Pep  23 de Maig de 2019

Que desastre

Que debate mas desastrosos, que ridiculo de candidatos, la prepotència de el actual alcalde, la incapacidad de gestionar nuestro hospital de la señora Llauradó, el desplante del señor Rubió, la descolocacion de los socialistas que nos dejaron un pufo de mas de ,400 millones en deudas, vamos un desastre y mucho humo

Reportatges