Dimecres, 27 de Novembre de 2024

Els resultats de l’Informe-Observatori de la qualitat de l’aire al Camp impulsat per Repsol estan per sota dels límits recomanats

25 de Juliol de 2019, per Redacció
  • Una imatge de les instal·lacions de Repsol

    Cedida/ David Oliete

L’Informe-Observatori de la qualitat de l’aire del Camp de Tarragona impulsat per Repsol "ha incrementat el control dels compostos orgànics volàtils (COV’s) en tots els municipis del polígon Nord durant el primer semestre de 2019", segons s'ha apuntat aquest dijous des de l'empresa. Els resultats provisionals dels mesuraments realitzats en els sis primers mesos de l’any han servit per constatar que "totes les immissions segueixen per sota dels límits legals i de referència". En aquesta ocasió, l’anàlisi de COV s’ha ampliat a 65 compostos diferents, "fruit de l’ampliació de les anàlisis gràcies a l’experiència adquirida en aquest segon any de funcionament", tal i com s'ha precisat.

Els mesuraments s’han realitzat en vuit punts del perímetre de Repsol petróleo i Repsol química i en altres 12 punts, repartits en vuit municipis al voltant del polígon nord (El Morell (amb dos captadors), La Pobla de Mafumet, Constantí (dos), Puigdelfí, Vilallonga, Alcover, Valls, Sant Salvador (Tarragona) i dos punts de la ciutat de Tarragona). Tal i com es va fer a l’estudi de 2018, segons ha detallat Repsol, i per obtenir elements comparatius, també s’han realitzat mesuraments a Prades, Reus i a Barcelona, com a exemples d’atmosferes rurals i urbanes, allunyades dels polígons industrials del Camp. Concretament, "les comparatives donen molt millors resultats al Camp de Tarragona que a Barcelona", s'ha assenyalat.

L’avaluació d’aquests sis primers mesos de 2019 "permet concloure que la qualitat de l’aire de les poblacions del Camp de Tarragona és bona, tots els punts presenten valors per sota dels límits legals i de referència, fins i tot aquells municipis més propers als polígons industrials", segons el comunicat tramès des de Repsol. Un dels components analitzats amb "més detall" és el benzè. En cap dels punts analitzats, tant els del perímetre industrial com en les poblacions, se superen els límits mitjans de 5 µg/m3, valor límit d’immissió que estableix el Real Decreto 102/2011.

Malgrat que no està legislat a Europa, ni a l'Estat ni a Catalunya, "també s’ha posat especial atenció al control de les immissions del butadiè", s'ha apuntat. Els seus valors mitjans "no superen, en cap dels punt mesurats, els 2 µg/m3, de la legislació ambiental de referencia de Canadà, encara que s’aprecia la seva presencia en les poblacions properes". A banda dels mesuraments del polígon Nord, Repsol va iniciar el març de 2019 els mesuraments a punt del polígon sud i als municipis del seu entorn, resultats que es coneixeran a finals d'any, tot coincidint amb el balanç anual del polígon nord.

En el cas del polígon industrial Sud, s’avalua la qualitat de l’aire de 11 nous punts Vila-seca i La Pineda (cinc), La Canonja, barris de Tarragona (Camp Clar, Bonavista, Torreforta) i altres punts de la ciutat de Tarragona (Universitat laboral, El Serrallo).

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics