Dissabte, 20 d'Abril de 2024

'L'abandonament d'animals s'ha generalitzat, ja no és una qüestió estacional'

Tres associacions animalistes fan un balanç de recollides i d'adopcions en els últims tres mesos

04 d'Octubre de 2019, per Alba Cartanyà
  • Instal·lacions de l'Última Llar

    Última Llar

Com sol passar cada any, a l'estiu augmenta lleugerament el nombre d'abandonaments d'animals. Tanmateix, les entitats alerten que "anys enrere es notava molt més la diferència" i que ara, si fa o no fa, "s'ha generalitzat, ja no és qüestió d'estiu o d'hivern, són continus".

'El més comú és l'abandonament de camades'

Per a l'Última Llar, de Reus, la setmana del 19 al 25 d'agost "ha estat la pitjor de tot l'any", indica el seu director tècnic, Ramon Casanovas. Durant aquells set dies van arribar a recollir 20 gossos i un parell de gats. L'Ester Alsina, presidenta de Reus Gats, qualifica de "desesperants" els mesos de juliol i agost. Des de SOS Canicat, de la Selva del Camp, la seva presidenta Eva Hernández, explica que, tot i ser una organització petita, aquests mesos d'estiu han recollit uns 25 animals; molts d'ells "han tornat als propietaris", indica.

L'Última Llar és l'entitat que s'encarrega de la recollida d'animals de la zona, ja que té un conveni amb l'Ajuntament de Reus. Casanovas recorda que aquest estiu han entrat una mitjana d'entre 40 i 50 gossos cada mes, i fins i tot uns quants més a l'agost. Puntualitza que la majoria són animals que s'han perdut i que l'amo els recupera. De gats n'entren pocs, una mitjana de set al mes, ja que només n'accepten de domèstics o ferits. "Avui en dia, i sobretot a l'estiu, el més comú és l'abandonament de camades", sigui de cadells abandonats o ja nascuts al carrer. Al juny, juliol i agost, han entrat entre 15 i 20 cries de gossos i de gats al mes a l'Última Llar.

Els abandonaments a l'estiu es produeixen, en gran part, perquè moltes famílies volen marxar de vacances i no saben on deixar l'animal, apunta Casanovas. Alsina hi afegeix que la tendència general és despendre-se'n quan arriben a l'edat adulta o quan s'han d'esterilitzar, en definitiva, quan "s'han de gastar diners", assegura. Hernández assenyala que "un altre focus d'abandonament són els gossos de masos". Explica: "Viuen, moltes vegades, sense formar part d'una família perquè fan una funció principalment de vigilància" i en la majoria de casos estan sense esterilitzar i sense xip. Quan s'escapen, sovint "els propietaris no es molesten en buscar-los", lamenta.

Més adopcions al Nadal

Casanovas apunta que per les festes de Nadal "augmenten les adopcions", però precisament són aquests animals els que "se solen abandonar primer". Explica que ara que comença la rutina, a finals d'agost i començaments de setembre, també hi ha un increment d'adopcions i que pot resultar "una dinàmica semblant" però que "no és el mateix", indica, ja que "no és per fer un regal sinó perquè la gent té més estabilitat".

Tot i que les tres organitzacions coincideixen en el fet que actualment hi ha abandonaments durant tot l'any, Casanovas diu que "les campanyes i les noves normatives han fet que la gent es conscienciï més" i, en canvi, Alsina lamenta "no veure cap diferència". Hernández conclou: "A la gent que no té escrúpols els és igual la llei". Els refugis "estan saturats" remarca Alsina i denuncia que l'Ajuntament no inverteix "prou" diners perquè "no veu el problema". Demana col·laboració de la gent, que no tot recaigui sobre les protectores i associacions.

Hernández planteja dues accions concretes: posar el xip i esterilitzar. "Aquestes mesures, amb un seguiment exhaustiu, farien que en un futur poguéssim deixar de veure gossos abandonats pels carrers i aixafats a les carreteres", reivindica. Sigui a l'estiu, a l'hivern o en qualsevol altra època de l'any. 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics