Diumenge, 08 de Setembre de 2024

Lliuren 80 anys després la carta d'un republicà de la Conca escrita hores abans de ser executat per Franco

La carta del condemnat Isidre Saumell Nadal des de la presó, de l'1 d'agost de 1940, va ser trobada enguany per un veí de Vallmoll i lliurada al seu nebot de Vimbodí

26 d'Octubre de 2020, per Josep Cartanyà/ 'Infocamp'/ GDDCT
  • Moment en què Jaume Parés -a la dreta de la imatge- lliura la carta a Josep Saumell (nebot del republicà executat Isidre Saumell, a l'esquerra), davant la presència dels veïns de Vallmoll que van localitzar la correspondència

    Cedides per Jaume Parès

Aquesta és una història familiar que parteix d'uns fets dramàtics de la postguerra, concretament del 1940. En David, un veí de Vallmoll, va localitzar enguany (enmig de tantes antiguitats) correspondència d'un soldat republicà de la Conca de Barberà, Isidre Saumell Nadal, que mantenia amb els seus familiars des de la presó de Pilats de Tarragona.

El document que té més valor sentimental és la darrera carta que va escriure el condemnat a la família (unes hores abans de ser executat pel règim franquista), datada l'1 d'agost del 1940. Aleshores, el veí de Vallmoll va contactar amb la pàgina de Facebook d'actualitat i curiositats 'no ets de la Conca si no....", conduïda pel montblanquí Jaume Parés, des d'on es va fer una crida amb l'objectiu de localitzar algun familiar o descendent d'Isidre Saumell.

I així va ser. Al cap d'uns dies, el veí de Vimbodí i Poblet, Josep Saumell, es va identificar com el nebot del republicà assassinat. El passat 15 de setembre de 2020, es van trobar en un bar de Vallmoll per lliurar a Josep Saumell la carta del seu oncle Isidre Saumell. El nebot, visiblement emocionat, va prometre conservar i enmarcar la carta del 1940, que arribava a mans del seu descendent 80 anys després.

Llegiu l'article sencer a 'Infocamp'.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics