Dijous, 14 de Novembre de 2024

Creu Roja Tarragona: 'Cada cop més persones ens venen a demanar ajuda'

L'organització humanitària reparteix menjar a més de 67.000 persones de la demarcació des de l'inici de la pandèmia

08 de Novembre de 2020, per ACN
  • ues tècniques de Creu Roja Tarragona

    ACN

La Creu Roja Tarragona alerta que l'emergència social causada per la covid-19 cada vegada és més gran. Des de l'organització humanitària adverteixen que s'incrementa el nombre de persones que els demana ajuda i que un cop s'entra en situació de vulnerabilitat és molt difícil sortir-ne. Des de l'inici de la pandèmia ja han repartit aliments o targetes moneder per als supermercats a 67.193 usuaris de tota la demarcació. La coordinadora provincial de l'entitat, Anna Sabaté, assegura a l'ACN que el col·lectiu que més els preocupa ara mateix és la gent gran, ja que per diferents raons poden tenir dificultats per accedir a productes de primera necessitat, com menjar o medicaments.

El volum de peticions d'ajuda que ha tingut l'entitat no ha estat constant des del març, fins al punt que a Creu Roja no parlen d'una segona onada. Fins i tot a l'estiu, quan l'impacte mèdic de la pandèmia va remetre, les sol·licituds no van afluixar. "El nostre nivell d'urgència és el mateix", reconeix Sabaté en referència a l'alt grau de vulnerabilitat dels usuaris. Especialment se'ls han disparat les peticions d'aliments i de medicaments. Des de l'inici de la pandèmia, a la demarcació han fet unes 130.000 intervencions, que inclouen repartiment de productes, visites a domicilis o facilitar informació relacionada amb la pandèmia, entre altres.

La caiguda de l'economia per la crisi va tenir un impacte immediat a nivell social. Gent que no va poder accedir a un ERTO o que s'ha quedat sense subsidis ha vist com la seva situació ha empitjorat i ha hagut de recórrer a entitats del tercer sector. Darrerament, a la Creu Roja han rebut moltes peticions de "persones que treballaven al sector serveis i a l'hostaleria de municipis de la costa".

Tot plegat per la caiguda del turisme a l'estiu, que ha fet que molts establiments no hagin obert o ho hagin fet a un ritme inferior al d'altres anys. També els han arribat "autònoms que tenien un negoci pròsper i que no es podien esperar que en 24 hores la situació canviés". Són uns perfils als quals "els ha sobtat trobar-se en aquesta situació", comenta la responsable de l'organització.

Més dificultats per les persones grans

La gent gran és ara mateix un dels col·lectius més vulnerables. Un factor que està complicant la tasca de la Creu Roja amb aquest grup és el confinament, tant el que han de fer els malalts de covid-19 com el municipal dels caps de setmana. Especialment afecta les persones grans perquè "per la seva edat o per raons de salut s'han de quedar a casa" i no poden anar a comprar. Les restriccions de mobilitat són un problema afegit, ja que si un cop per setmana podien comptar amb el suport de familiars que viuen en altres municipis, ara tenen dificultats per apropar-s'hi. "Tot això ens obliga a portar-los l'ajuda bàsica a domicili, hem passat a ser la seva xarxa de suport", apunta Sabaté.

Les dificultats que tenen les persones de la tercera edat amb la tecnologia tampoc ajuda. "A través del servei de teleassistència detectem moltes persones que tenen símptomes de coronavirus i que no saben gestionar-ho, perquè truquen al CAP i no els hi agafen el telèfon, o bé no s'hi poden desplaçar o ningú les pot acompanyar. I si ho han de resoldre telemàticament, queden fora del sistema", remarca. Sabaté posa en valor aquest servei, a través del qual identifiquen "situacions que no detecta ningú més".

Un altre element vinculat a la tecnologia, i que representa un gran problema per diverses persones, és la sol·licitud de l'Ingrés Mínim Vital (IMV). "Molts usuaris de Creu Roja hi tenen dret, però la seva tramitació és extremadament complexa i a més és telemàtica", apunta. Per tant, la tasca d'acompanyament que fan des de l'organització és essencial per tal que puguin rebre la prestació. "És una part molt important de la nostra feina i que es desconeix", valora la coordinadora provincial.

Per dur a terme tots els projectes la Creu Roja compta amb el suport del voluntariat, format per 2.050 membres. Una xifra que s'ha incrementat en els darrers mesos. Només durant el primer confinament van sumar 450 nous ajudants, principalment estudiants que no anaven presencialment a la universitat o empleats que feien teletreball i es van poder organitzar millor la feina.

Però les dificultats per arribar a tothom que ho necessita requereix més organització interna. "No podem obrir les seus perquè hi entri tothom. Hi ha una feina de redistribuir les nostres persones que és complexa. Necessitem més mans, però cal que entenguin que a vegades han d'estar a la rereguarda esperant ser activats", indica Sabaté. Amb tot, agraeix la tasca desinteressada de milers de persones que tenen moltes ganes de donar un cop de mà i posar-se a primera línia, però apunta que no poden oferir "llocs d'acció voluntària massivament perquè seria contraproduent".

Albergs i PCR a les escoles

Un dels projectes que més visibilitat ha donat a la Creu Roja en els darrers mesos ha estat la gestió d'albergs per a persones sense sostre, com el que es va habilitar al pavelló del Serrallo de Tarragona durant el primer confinament, o el que s'ha posat recentment en marxa al Palau Firal i Congressos de la ciutat. Sabaté recorda que els sensesostre són un col·lectiu amb el qual treballen durant tot l'any, tant a peu de carrer com des de la seva seu, on tenen un espai en el qual poden dutxar-se, rentar la roba i rebre menjar calent.

Per la coordinadora l'experiència del pavelló del Serrallo va ser molt positiva, ja que "semblava impossible que durant tres mesos, 50 persones sense sostre poguessin conviure en un espai". "Vam tenir els incidents mínims i nosaltres hem après molt d'aquestes persones", afegeix.

Un altre projecte en el qual han estat treballant en el darrer mes i mig és el de fer tests PCR a les escoles. Es tracta d'un encàrrec del Departament de Salut per donar suport als cribratges dels centres escolars. L'entitat té dos equips, un al Camp de Tarragona i l'altre a les Terres de l'Ebre que permeten "descongestionar els CAP i que es puguin dedicar a fer les atencions que els corresponen". De moment, ja han fet més de 9.000 tests en 90 escoles.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics