Diumenge, 14 de Juliol de 2024

Reclamen que les persones sense llar siguin considerades de risc i se les inclogui a la vacunació contra la covid

L'entitat Arrels demana al futur Govern fer un recompte dels qui dormen al carrer per donar-los una 'resposta adient'

07 de Març de 2021, per ACN
  • Una persona sense llar, en una imatge d'arxiu

    Reusdigital.cat

Arrels ha reclamat que les persones que viuen en situació de sense llar siguin considerades com a grup de risc prioritari i se'ls tingui en compte per incloure'ls en els plans de vacunació contra la covid-19. L'organització ha proposat començar pels equipaments per a persones sense llar, on hi conviuen moltes persones. L'entitat ha recordat que es tracta d'un col·lectiu que acostuma a tenir un estat de salut fràgil, amb problemes d'immunitats, mala nutrició, més malalties cròniques, patologies respiratòries i una incidència de problemes d'addicions.

Aquesta és una de les peticions que Arrels fa al futur Govern, a qui demana "implicació" per abordar la problemàtica del sensellarisme i dotar els municipis dels recursos necessaris. El 2017 es van comptar 53.118 persones en situació de sensellarisme a Catalunya, de les quals 2.347 vivien directament al carrer. Entre les principals peticions hi ha més inversió en habitatge públic i més facilitats perquè les persones sense llar hi accedeixin, apostant pel model 'Housing First', oferint habitatges d'emergència. "Una persona no pot sortir de la presó, rebre una alta hospitalària o sortir del circuit de protecció a la infància i la joventut per anar a viure al carrer", ha declarat l'organització.

Aquestes són mesures a més llarg termini, entre les immediates però situen la necessitat d'implementar una estratègia i acció coordinades entre les diferents administracions i els agents socials. L’objectiu és que cada municipi pugui atendre els seus veïns sense llar i que això es garanteixi "amb lleis i pressupostos adients". En aquest sentit, ha reclamat recuperar i implementar l'estratègia catalana per a l'abordatge del sensellarisme que la Generalitat va impulsar el 2017.

Per poder impulsar aquestes polítiques, Arrels ha demanat fer recomptes als diferents municipis per saber exactament quantes persones viuen al carrer, començant pels de és de 20.000 habitants. Ha recordat que el 2015 el Parlament va instar el Govern a realitzar recomptes cada dos anys. També ha proposat la creació d'un sistema digital que reculli tots els serveis que atenen persones sense llar a Catalunya i una base de dades comuna de persones que els utilitzen. A més, veu necessari simplificar els tràmits per obtenir la documentació bàsica per poder accedir més ràpidament a drets, com per exemple l'atenció sanitària.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges