La zona de Margalef (Priorat) rep, cada any, gairebé 10.000 visites més d'escaladors de les que pot suportar, segons determina un estudi elaborat per l'Institut Nacional d'Educació Física de Catalunya (INEFC). Les xifres demostren que l'afluència supera la capacitat del parc en quant a infraestructures i equipaments turístics, la qual cosa "genera un desequilibri que pot repercutir en l'harmonia d'aquest espai natural", segons informa el Departament de Territori i Sostenibilitat.
Per això, el Parc Natural de Montsant ja estudia mesures per ordenar la pràctica de l'escalada a la zona. Amb tot just un centenar d'habitants, el municipi de Margalef concentra la meitat de les visites d'escaladors que rep aquest espai natural. L'estudi de l'INEFC ha permès detectar la superació puntual de la capacitat de càrrega en determinats mesos de l'any, i la falta de funcionalitat de les àrees d'acollida, amb efectes colaterals en la gestió de residus o amb l'aparcament de vehicles als vorals de les carreteres d'accés.
El Parc Natural estudia ara diverses estratègies proposades en l'informe per tal de fer compatible aquesta pràctica esportiva amb la preservació i conservació de l'espai. Entre d'altres, inclou reforçar la senyalització, impulsar campanyes d'educació i valorar la instal·lació de lavabos portàtils.
L'estudi també planteja redistribuir i canalitzar l'escalada dels sectors de Margalef (Espadelles, Pantà i Sant Salvador) durant els mesos "més crítics" de gener, febrer, abril, octubre, novembre i desembre, cap a sectors d'Albarca, Cornudella, la Morera, Escaladei i Cabacés. A més, es planteja posar en marxa un sistema de control d'aforament, ampliar la capacitat de les places d'aparcament a la zona (ja sigui dins o fora parc) i redirigir l'acampada en zones no autoritzades cap a les dues àrees d'acollida habilitades per aquesta funció, encara que sigui puntualment.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics