Dilluns, 15 de Juliol de 2024

«Cal conèixer l'extrema dreta per combatre-la»

11 d'Agost de 2021, per
  • Una imatge de l'acte

    Cedida

'Òmnium en ruta: fem-nos lliures' ha fet parada aquest dimarts a Reus per parlar de com combatre l'extrema dreta. El col·loqui ha comptat amb les experiències del professor i politòleg Jordi Muñoz i el fotoperiodista Jordi Borràs, i ha estat presentat per la periodista de Reusdigital.cat, Alba Cartanyà.

El professor Jordi Muñoz ha obert el col·loqui tot afirmant que "el franquisme encara roman en molts escenaris de l'actual societat espanyola", i ha posat com a exemple la presència de noms de carrers i places vinculats al règim franquista.

El fotoperiodista Jordi Borràs, per part seva, ha assenyalat que "és important conèixer els matisos que caracteritzen les diverses postures de l'extrema dreta", per així poder combatre-les millor. "Dreta populista" seria la millor definició de Vox per a Borràs.

Pel que fa al paper del periodisme, el fotoperiodista ha apuntat que el "blanquejament" d'aquestes postures des dels mitjans de comunicació fan molt de mal a la democràcia. Segons ell, "el problema de l'extrema dreta va començar molt abans del sorgiment de Vox, i actituds del Partit Popular i Ciutadans hi han contribuït". En aquest sentit, Jordi Muñoz ha assegurat que "l'èxit de Vox està relacionat amb la baixada d'implantació de Ciutadans". Per al professor valencià és important que els ciutadans i ciutadanes sàpiguen la raó de votar a l'extrema dreta. Sobre el perfil del votant de Vox, els dos han coincidit en la dualitat d'aquest perfil. "El segment va de persones amb un alt nivell adquisitiu, fins a persones de la classe treballadora", ha afirmat Muñoz.

D'aquesta manera, la fórmula per a combatre a l'extrema dreta passa per "conèixer bé els seus aspectes, marcar-li l'agenda política i saber com es mou per les xarxes socials", segons Borràs. En línies generals, els dos han coincidit en què no es pot tolerar la seva estratègia de "trencar tabús", perquè resulti, fins i tot, "normal" actituds com el racisme o l'homofòbia.

La campanya "Òmnium en ruta: fem-nos lliures" recorre diverses poblacions de Catalunya i està promoguda per Òmnium Cultural per plantejar diversos reptes del país. Concretament, a Reus s'ha ofert un espectacle de circ infantil i l'actuació del grup Plombers.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges