Dissabte, 05 d'Octubre de 2024

«Un anunci publicitari per donar a conèixer la festa»

11 d'Agost de 2021, per
  • El regidor de Cultura, Daniel Recasens, amb Nené i el cartell de Misericòrdia 2021

    Reus.cat

Aquest dimecres s'ha donat a conèixer el cartell de les Festes de la Mare de Déu de Misericòrdia d'enguany. L'autor és Marc. A. Pérez Oliván (1951) i conegut com Nené. Va néixer a Mauritània, aleshores colònia francesa. Va créixer, doncs, "amb un peu a l’oceà i un altre al desert", com s'assenyala a la seva biografia, i "dibuixant sempre", fins i tot "al marge dels llibres, als contes, a les estovalles o en qualsevol tros de paper" que arribava a les seves mans.


L’any 1962 va arribar a Barcelona, amb la seva mare, per instal·lar-se a Gràcia. Ben aviat va començar a treballar en el món del còmic, la il·lustració i la publicitat. Aprenent del Capitán Trueno, dibuixant i portadista, va il·lustrar llibres, articles, va publicar en diverses revistes, i va fer còmic, i cartells.

Un món de còmic


La seva curiositat el va portar a buscar nous camins. D'aquesta manera, va experimentar amb la creació de murals, o en el camp de la decoració, l'artesania, i les exposicions. Amb una gran influència del pop art i uns quadres carregats de surrealisme, Pérez Oliván sempre ha mostrat, com si fossin vinyetes d’un còmic de gran format, "persones o coses que mai són allò que semblen i, jugant amb aquest ser o no ser, crea un pont amb l’espectador i obre finestres de cels blaus i paisatges desèrtics, gairebé infinits, que l’acompanyen des de la seva infantesa…", s'explica en les seves notes biogràfiques.

Aquests últims anys, la seva obra ha estat exposada a nombroses sales, com ara al Tinglado del Moll de Costa de Tarragona, a la sala Quatre del Museu d’Art i Història de Reus, a la sala el Convent del Museu Cerdà de Puigcerdà, o a la sala Portal del Pardo del Vendrell, entre d’altres, i en espais com la galeria Octógono d’Avilés (Astúries), la galeria Xibau de Ferreries (Menorca) i la sala Almirall, de Barcelona.

A més, ha il·lustrat dos contes solidaris: Rosita i la seva nina, de Roser Bonet i La camella del meu desert, d’Ignasi Riera, editats per la regidoria de Solidaritat de l’Ajuntament de Reus, i el llibre Les coses passen, de Pep Martínez de l'editorial Marge Books.

"Un anunci per donar a conèixer la festa"


La seva obra actual "és fruit d’una observació constant, cercant el que més li interessa i allò que el commou", es conclou a la biografia. 

La imatge gràfica de Misericòrdia 2021, a càrrec de Nené, incorpora tres elements emblemàtics, com són un casteller, un diable i l'àliga, situats davant del Santuari de Misericòrdia. L'autor explica que la seva intenció era fer "un anunci publicitari per donar a conèixer la festa". També ha explicat el significat d'altres aspectes del cartell: "He volgut donar protagonisme a la natura... La terra és fosca perquè és la que té més vida, hi apareixen els xiprers, i les pedres simbolitzen les dificultats en el camí", ha apuntat.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges