Dimecres, 14 d'Agost de 2024

Rere els colors de Jaume I

18 de Setembre de 2021, per
  • La mostra és a la Torre Vella de Salou

    Salou.cat

La Torre Vella de Salou acollirà, fins al proper dia 30 de setembre, una mostra amb plafons, textos, imatges, àudios i peces que parlen de la fascinant època medieval, tenint com a punt de partida el segle XIII i la vida del rei Jaume I, que només tenia 21 anys en el moment de la conquesta de Mallorca. L’exposició du per títol 1229: Objectiu MayÅ«rqa. Imatges, colors i memòria del passat medieval, i va néixer a les aules de 1r de Batxillerat artístic del curs 2020/ 2021 de l'institut Jaume I.
 

L'exposició conté plafons explicatius de la figura de Jaume I Foto: Salou.cat


Així mateix, està vinculada a Imatges del passat medieval, reflexos al present de Salou (un projecte d'Innovació pedagògica dins l’Apadrinem el nostre patrimoni, de la Generalitat de Catalunya) i s'ha sustentat, en part, en dues fructíferes col·laboracions: amb l'Ajuntament de Salou, d'una banda; i amb el Museu de la Vida Rural de l'Espluga de Francolí (programa UMA), de l'altra.

Cinc tonalitats diferents



En aquesta mostra, plena de contingut i organitzada de forma molt creativa, els colors són els protagonistes, lligats a diferents moments de l'època medieval, i als diferents àmbits relacionats amb la gesta històrica de Jaume I. Es tracta de cinc tonalitats diferents, que van des del negre fins al blanc, i que es vinculen amb els nostres cinc sentits. El verd és inspirat en el Camp de Tarragona; el blau de l'aigua, en el mar de Salou; el vermell fa referència a Mallorca i a "la passió per la conquesta"; l’ocre és relatiu a la terra; i, finalment, el blanc, que significa la llum, es vincula amb la vestimenta del monarca quan, al final de la seva vida, va abdicar i va ingressar a l’orde dels monjos blancs del Cister.
 

La mostra es pot visitar fins al 30 de setembre Foto: Salou.cat



Més enllà dels tòpics i les distàncies, l'eix de la proposta és "reflexionar, des del rigor, sobre el fet històric en el qual es va conquerir tot un regne dins del mar", segons s'ha apuntat des de l'organització de la mostra. La doctora en Història de l'Art Medieval Esther Lozano és la coordinadora de l'exposició i del projecte d'investigació al voltant del monarca. "Aquesta exposició, amb diverses portes d’entrada a diversos relats, tracta d’estimular el coneixement d'una història, un entorn i un temps dels quals som hereus", en paraules de Lozano.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges