Dilluns, 26 d'Agost de 2024

«El Centre de Lectura de Reus és molt més que un ateneu cultural»

03 de Novembre de 2021, per
  • Una imatge de l'acte

    Cedida

El Centre de Lectura de Reus es va fundar l'any 1859, i després de passar per diverses seus, es va traslladar a la seu actual del carrer Major, l'antic palau dels marquesos de Tamarit. L'edifici fou adquirit per l'empresari i mecenes Evarist Fàbregas, qui a més va finançar les obres de remodelació i el va atorgar a l'entitat per a inaugurar-lo el 1921.

Aquest dimarts 2 de novembre, al Teatre Bartrina es va commemorar el centenari de l'actual seu amb un acte institucional, en el qual van assistir una bona representació de la societat civil reusenca, de l'àmbit polític i del mateix ateneu cultural. Un acte que, segons va dir la secretària general del Centre de Lectura, Empar Pont en la presentació, s'ha promogut per "homenatjar els prohoms que van possibilitar el nou estatge, sobretot la persona d'Evarist Fàbregas; afermar el present i projectar el futur".
 

Una imatge de l'acte Foto: Cedida



Durant tot el vespre van ser constants les referències a aquell 30 d'octubre de 1921. Un bon exemple d'això fou la recreació que van fer membres del col·lectiu En veu alta amb la lectura d'articles publicats a la premsa reusenca del moment, i dels emotius discursos que van pronunciar el president d'aleshores Pere Cavallé, l'alcalde de Reus, Joan Loperena, Evarist Fàbregas i el president de la Mancomunitat de Catalunya, Joan Puig i Cadafalch.

En aquesta ocasió, va ser el president de l'entitat, Lluís Miquel Pérez, qui va obrir els torns de parlaments, tot destacant el fort compromís que va tenir Fàbregas amb el Centre de Lectura. Pérez va interrompre el seu discurs per lliurar una rosa a la néta de l'empresari i polític reusenc, Teresa Lartigau Fàbregas, que també hi era present. El president també va agrair als socis i les sòcies, així com a les entitats públiques i privades, la col·laboració que han ofert i ofereixen. "Som una institució ciutadana més enllà d'ateneu cultural" va apuntar Pérez per fer constar l'ampli abast social i territorial de l'entitat que presideix.  

El segon a intervenir va ser el president de la Federació d'Ateneus de Catalunya, Pep Morella, qui va destacar la funció cultural del Centre i va reivindicar l'esperit lliure dels ateneus. També la presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó va valorar la tasca cultural que s'hi du a terme, a més del compromís de l'entitat amb la ciutat i Catalunya. L'alcalde de Reus, Carles Pellicer, es va sumar a distingir la capacitat associativa i cultural del Centre de Lectura i va anunciar que en la pròxima junta de portaveus de l'Ajuntament demanarà que se li atorgui la Medalla de la Ciutat.

L'encarregada de cloure els parlaments va ser la consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Natàlia Garriga, tot expressant el desig que "aquest espai continuï sent un eix vertebrador de la ciutat de Reus". L'acte es va tancar amb la projecció d'un vídeo que va mostrar la important vocació cultural i formativa del Centre de Lectura, i unes actuacions dels alumnes de les escoles de música i dansa.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Andreu Pujol  04 de Novembre de 2021

Teresa Lartigau Fabregas

Es neta i no neboda d’Evarist Fabregas.