Dissabte, 20 d'Abril de 2024

300 tortugues mediterrànies seran alliberades a la Serra de Montsant

L'acció tindrà lloc, aquest dilluns, al Parc Natural

11 d'Octubre de 2014, per Redacció
  • Un exemplar de tortuga mediterrània

    Cedida

Fins a dia d’avui s’hi han alliberat 1.854 exemplars. Aquest programa de reintroducció es realitza amb la col·laboració del Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC), que gestiona i fa el seguiment de les tortugues alliberades i que treballa conjuntament amb l’equip tècnic i de la brigada del parc. També coordina la xarxa de criadors particulars que col·laboren amb els projectes de reintroducció.

Aquesta espècie de tortuga té una de les distribucions geogràfiques més reduïdes d’Europa Occidental. Catalunya és l’únic territori de la península Ibèrica que compta amb l’única població autòctona situada al Paratge Natural de l’Albera i també l’ha reintroduït  en quatre espais naturals protegits: el Parc Natural de Garraf, el Parc Natural del Delta de l’Ebre, Serra de Llaberia i el Parc Natural de la Serra de Montsant.

L’espècie està greument amenaçada d’extinció principalment degut a la destrucció i modificació del seu hàbitat  (incendis, desenvolupament  urbanístic, abandonament  de conreus i de la ramaderia extensiva,  augment de predadors com els senglars). Malgrat ser una espècie protegida els espolis continuen sent també un greu problema perquè resulta una espècie molt atractiva  per tenir a casa com a animal de companyia.

Per tant el seu futur a Catalunya passa per la conservació de l´única població natural present al massís de l’Albera i per potenciar la creació de noves poblacions dins l’àrea de distribució històrica i potencial de l’espècie, amb l’objectiu d’establir una xarxa d’espais que serveixin de refugi per a aquesta espècie. 

L’alliberament d’aquest dilluns es nodreix d’exemplars seleccionats segons els criteris morfomètrics i de coloració que defineixen la subespècie. Concretament, aquest alliberament es realitza amb exemplars de les illes Balears, com ha succeït en els darrers quatre anys del projecte,  ja que es compta amb el suport del centre de recuperació de fauna salvatge del GOB Menorca, centre en conveni amb la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient i Territori del Govern de les Illes Balears.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics