Dimecres, 09 d'Octubre de 2024

Ascó no acollirà el cementiri de residus nuclears

Sáenz de Santamaría critica que el retard en la decisió ha costat al govern espanyol 60.000 euros al dia

30 de Desembre de 2011, per ACN
  • Vista de la central nuclear d'Ascó

    ACN

Bona part dels veïns d'Ascó ha escoltat aquest divendres amb decepció l'anunci del Consell de Ministres d'ubicar finalment el cementiri nuclear a d'ubicar a Villar de Cañas. És el cas de Jaume Ferrús, de la Plataforma ASCO, partidària del magatzem, que ha lamentat la decisió com una ''oportunitat econòmica, de creació de llocs de feina per al municipi i la comarca que s'escapa de les mans''. Considera que Ascó era tècnicament superior a la resta de candidats i que la instal·lació del parc empresarial i el centre tecnològic hauria permès convertir el poble en punt de referència. D'altres, com Joan Muntanya, han remarcat que la decisió respon a motius "polítics".

La vicepresidenta del govern espanyol ha explicat que la decisió a favor de Villar de Cañas respon a les circumstàncies particulars de la seva candidatura, i n'ha destacat la seva proximitat i les possibilitat de "vertebració" que el municipi en la seva ubicació ofereix al territori que l'envolta.

Sáez de Santamaría ha destacat també que la construcció del cementiri nuclear significarà 750 milions d'euros d'inversió total i la creació de 300 llocs de feina directes. A banda, el projecte inclou també que el municipi escollit, en aquest cas Villar de Cañas, pugui acollir un polígon industrial pel sector atòmic i un centre d'investigació que cercar alternatives per a la reutilització dels residus.

L'Ajuntament d'Ascó s'ha limitat a emetre un comunicat on lamenta "profundament" i posa de manifest la seva gran decepció davant l'elecció de Villar de Cañas (Cuenca) per acollir el magatzem temporal centralitzat (MTC) de residus nuclears al qual també aspirava.

Segons el consistori, es tracta d'una "decisió política, no tècnica", per part del govern espanyol, a qui ha retrat haver-se decantat per "l'opció políticament senzilla i que hagi obviat altres consideracions" de caire tècnic i econòmic. Considera que l'elecció del municipi castellà suposa que Catalunya hagi "perdut l'oportunitat d'aconseguir una inversió de primer ordre" que generaria "centenars de llocs de treball".

El Foro de la Industria Nuclear Espanyola ha celebrat l'anunci fet pel Consell de Ministres, sobretot perquè "en breu es podrà començar a construir" el magatzem que recollirà els residus i combustibles gastats que produeixin les centrals nuclears espanyoles, segons diu en un comunicat.

Foro Nueclar considera que la "centralització" de la gestió d'aquests combustibles "és un pas important pel programa nuclear espanyol" i "l'estratègia energètica". A més de ser també, "un interessant motor econòmic i d'ocupació" a llarg termini pel territori elegit, en declaracions de Maria Teresa Domínguez, presidenta del Foro. Domínguez felicita també al municipi de Villar de Cañas i agraeix "a la resta de localitats que s'han ofert a albergar el cementiri per haver format part del procés".

L'Associació de Municipis en Àrees de Centrals Nuclears (AMAC) ha celebrat la decisió i considera que l'anunci és fruit del "treball realitzat" i el "compromís" de l'entitat, permetent "donar solució a un important problema d'estat, com és la gestió dels residus radioactius d'alta activitat". Tot i felicitar i donar suport a Villar de Cañas, AMAC ha lamentat que l'executiu hagi descartat finalment Ascó (Ribera d'Ebre) i Yebra (Guadalajara), les candidatures que havia proposat i que segueix considerant "les millors des del punt de vista tècnic".

Per la seva part, la Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC) ha celebrat l'anunci del govern espanyol de no instal·lar el Magatzem Temporal Centralitzat (MTC) de residus radioactius a Ascó (Ribera d'Ebre) i ha assegurat que la decisió ha estat fruit del rebuig majoritari de la societat i les institucions del territori al projecte. "Es podia esperar que no anés a Ascó per tot això", ha declarat a l'ACN el portaveu de la CANC, Sergi Saladié. Tot i la satisfacció per l'elecció de Villar de Cañas, l'entitat continua albergant un "petit recel" i ja ha avisat que continuarà vigilant atentament l'execució del projecte. Saladié, però, ha admès que la decisió tanca "un cicle que va començar fa dos anys".

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges