"Les perspectives són bones. Està venint molta gent i si per alguna cosa ha servit la crisi és perquè la gent aprengui a cuinar a casa, enlloc de comprar productes ja cuinats o anar a un restaurant". Són paraules del president del Mercat Central, Josep Maria Cartanyà, qui creu que els preus es mantindran respecte l'any passat i que "molta gent ha vingut dies abans per congelar els aliments, tot i que d'altres prefereixen tenir-los frescos". Reusdigital us ofereix un menú típic per aquestes dates de Nadal.
Aperitius amb salmo i bacallà, per començar
La propietària de Pesca Salada 19, Rosa Costa, proposa diversos aperitius."Podem preparar rollets de salmó, amb bradanda de bacallà, gambes, ceba, ou dur o maionesa. També recomanaria croquetes de bacallà, que només cal fregir". Un altre dels plats més gustosos és un pintxo de salmó, formatge i mango, que juga amb el contrast entre el gust salat i dolç.
No obstant, "els pebrots al piquillo farcits de brandada de bacallà és el que més es ven", assegura Costa. Per unes deu persones, un plat amb tots aquests ingredients pot suposar "entre 60 i 70 euros", uns preus "similars als de l'any passat".
Tall rodó o capó, de primer plat
A la Carnisseria Antònia, el producte estrella és el tall rodó farcit amb pèssols, ours durs o pernil dolç i realitzat des de fa 38 anys. Amb dos quilograms i a un preu de 16 euros, poden menjar entre 10 i 12 persones. "Per tant, molta gent opta per aquest plat", explica Josep Maria Cartanyà, qui subratlla que ofereixen al client la possibilitat que s'emporti la recepta de cuina a casa.
Una altra opció per al primer plat és el capó farcit amb ou, gamba, pinyols o panses. "Un de quatre quilos pot sortir entre 15 i 19 euros per quilo, en funció del farcit", afirma Núria Cavallé, de la botiga de la mare de Rosa Riba. Cavallé ofereix com a opció el pollastre farcit i creu que "enguany hi ha molta animació, la gent ve tard però s'ha espavilat. En aquest sentit, sóc optimista".
Cues de rap, al segon plat
Pilar Borràs, de la Peixeteria Unipeix de Cambrils, assegura que el peix que més es ven són les cues de rap, malgrat que també hi abundaran a les taules reusenques els lluços, llamàntols, les dorades, i com no, el marisc. "Els preus es mantenen", afirma Borràs, qui creu que per uns 15 euros per cap es pot fer un plat de peix ben farcit. No obstant, "tot depèn de la qualitat que vulguis, perquè hi ha gambes a 10 euros el quilo i d'altres que en valen 50".
Pintxo de fruites, per tancar el dinar
Després d'un dinar contundent, que millor que una bona brotxeta de fruita, fins i tot, amb una font de xocolata. La fruitera Anna Maria Martí s'encarrega de fer cistelles ja preparades "amb pinya tallada, cireres, maduixes o fruita tropical". Martí confia en poder igualar les vendes de l'any passat i "com sempre, la gent vindrà a última hora, després ens faltaran hores i personal".
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics