Dissabte, 24 de Febrer de 2024

140 joves sense llar rebran suport social i habitatge amb el projecte 'Sostre 360º'

La iniciativa tindrà projectes específics a Tarragona i Manresa finançats per la Fundació 'la Caixa'

21 de Desembre de 2020, per ACN
  • Un instant de l'acte de la signatura dels projectes

    Gencat.cat

El departament de Treball, Afers Socials i Famílies impulsa el projecte 'Sostre 360º', un programa d'acompanyament personalitzat a joves vulnerables majors d'edat que es troben en situació de viure al carrer i sense llar. La iniciativa compta amb una inversió de 2,02 milions d'euros del departament. La Fundació "la Caixa" hi aporta 808.501 euros per als projectes específics de Tarragona i Manresa. El projecte preveu arribar a un mínim de 140 joves, d'entre 18 i 24 anys, als quals oferirà suport social i habitatge en els casos que ho necessitin perquè puguin "construir un projecte de vida autònom i autosuficient", i s'eviti "la cronificació de la vulnerabilitat i en alguns casos de deteriorament físic i de salut mental".

El perfil majoritari que es preveu atendre amb 'Sostre 360º' és el de nois immigrats, arribats recentment a Catalunya, sense documentació i amb poca capacitat d'adhesió a serveis socials o altres projectes d'atenció a les persones joves. Se'ls oferirà acompanyament a l'autonomia personal (suport a la vida quotidiana, rutines domèstiques i hàbits saludables); es vetllarà per la convivència dins i fora dels seus habitatges; i es vincularà els joves als recursos de l'entorn. També rebran suport en processos administratius, legals i judicials, com obtenir la documentació legal o els tràmits per a la regularització, i rebran suport per aprendre la llengua, formar-se o trobar feina.

D'altra banda, podran accedir a la xarxa sanitària i se'ls animarà a tenir cura de la salut emocional i física. El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, ha destacat que el projecte s'ha presentat a Tarragona, però té "mirada de país". El programa segueix l'Estratègia catalana d'abordatge del sensellarisme. "El sensellarisme ha canviat en els darrers anys i necessitem noves eines per abordar-lo, eines basades en la col·laboració entre administracions i amb el teixit social. Cal un treball intensiu amb aquests joves, més flexible, cal generar confiança, acompanyar-los perquè puguin desenvolupar el seu projecte vital", ha apuntat el conseller.

Homrani ha assenyalat que el programa "no és l'última oportunitat per a aquests nois i noies, però és l'oportunitat que tothom mereix". "L'administració ha de treballar per donar-la", ha afegit. Els serveis socials dels municipis seran la porta d'entrada al programa. Faran la valoració i el diagnòstic inicial de la situació dels o les joves i de les seves necessitats. Ho farà una comissió gestora de casos interdisciplinària. A més del seguiment del projecte, la gestora identificarà els recursos de la xarxa i donarà suport en la derivació a altres serveis i projectes quan sigui necessari.

L'acompanyament finalitza un cop el jove assoleixi la seva emancipació i integració social, o bé quan sigui recomanable la seva derivació a altres recursos més específics. 'Sostre 360º' s'implementarà a les comarques del Maresme i el Gironès, i les ciutats de Barcelona, Lleida, Girona, Masnou, Tarragona i Manresa. Homrani ha avançat que s'estendrà per altres municipis i zones on es detecta aquest fenomen.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics